maandag, april 22, 2019

The White Crow- Ralph Fiennes

The White Crow op IMDb (6,4)
Poëtische verfilming van het spannende levensverhaal van Rudolf Nureyev, een van de grootste balletdansers aller tijden.
Het is mei 1961 als Nurejev met het Kirov-ballet voor vijf weken neerstrijkt in Parijs. De film vertelt het verhaal van die allesbeslissende 5 weken, maar lardeert het met de aanloop. We weten hoe Nureyev door hard werken zo goed is geworden als hij is, maar we weten dan ook dat hij een eigenzinnig denker is met een enorme vrijheidsdrang. Niet dat ie zich met politiek bezighoudt, maar hij is er het type niet naar zich de wet te laten voorschrijven. En dat is in de Sovjet-Unie niet handig.

Geheel tegen de protocollen in gaat Nureyev in gesprek met Franse dansers, bezoekt hij musea en ontmoet hij dames en heren in de cafés. Hij wordt wel tegengesproken door de meegereisde KGB-agenten, maar steeds opnieuw doorbreekt hij de regels. Dat Moskou hem dat niet ongestraft laat doen, ligt aan de oppervlakte. De spanning loopt op: gaat Nureyev mee met de tournee die doorgaat naar Londen? Of gaat hij zijn moment kiezen om de Fransen te vragen hem asiel te verlenen?

Goed gefilmd verhaal, mooie beelden en een goed script vergoelijken het ietwat magere acteerwerk.

Met : Oleg Ivenko, Adele Exarchopoulos, Ralph Fiennes, Chulpan Khamatova

Geen opmerkingen: