zondag, april 28, 2019

Lykke-Per ( A fortunate man) - Bille August

Lykke-Per op IMDb (7,4)
Tikkie langdradig , maar verder niet heel verkeerde film, zich afspelend in eind 19e eeuws Denemarken.
Peter August Sidenius is een jonge ambitieuze man die is opgegroeid in een hardvochtige godvrezende omgeving. Vader is een erkend godsgeleerde en gunt met zijn strenge regelgeving de mensen om hem heen geen licht en lucht. De zoon droomt van grote technische projecten en wil gaan studeren maar zoals altijd is het spanningsveld tussen religie en wetenschap te groot. Zoon vlucht in ruzie het huis uit, richting Kopenhagen en richting universiteit, zonder ook maar een cent van zijn ouders mee te krijgen.
Klein kamertje, krabbelen voor een zakcentje maar Per (vanaf nu zijn naam) heeft grotere dromen. Hij beseft dat voor zijn projecten (de eerste wind- en waterenergiewinning om Denemarken onafhankelijk en rijk te maken) een opstap nodig is in de wereld van het grote geld. Via een select aantal kruiwagens likt hij zich binnen in de mondaine wereld van de rijke joodse familie Salomon. De zoon heeft hij al omgepraat, nu gaat het om de vader - om daarmee de wegen te openen naar rijke consortia. Hij is bereid ver te gaan, hij is bereid om aan te pappen met de oudste dochter hoewel hij geen zier om de dame lijkt te geven.
Gaandeweg ontdekt Per dat zijn oude achtergrond hem belemmert in zijn nieuwe wereld, koppig probeert hij gevoelens van wroeging weg te drukken. Hij is hard voor zichzelf en voor anderen, dat blijkt stiekem toch een indicatie dat hij meer op zijn vader lijkt dan hij wenst. Met het project gaat het langzaam de goede kant op te gaan. Totdat het consortium een laatste voorwaarde stelt voor ze tot financiering overgaan.

Met : Esben Smed, Katrine Greis- Rosenthal , Benjamin Kitter

Geen opmerkingen: