maandag, april 22, 2019

Marjorie Prime - Michael Almereyda

Marjorie Prime op IMDb (6,3)
Ergens in de toekomst zal het mogelijk zijn om een replica te bestellen van een van je dierbaren. Uiteraard is die replica alleen een buitenkant en moet je hem vullen met informatie. Dit om een zo goed mogelijk lijkende kopie van je overleden man, moeder of vrouw te creëren. Op die manier houd je een gesprekspartner in leven waarmee je herinneringen kunt ophalen maar waar je ook je twijfels en je wensen aan kwijt kunt.
In deze film zien we deze handige toepassing, primes genaamd, in meerdere gedaanten. Oorspronkelijk is er alleen Walter, de nagemaakte echtgenoot van Marjorie. Zij is ergens in de tachtig en lijdt aan alzheimer. Door de gesprekken met Walter haalt ze bij vlagen weer stukken van haar leven terug. Hij is een goede gesprekspartner en krijgt veel liefde terug. Veel meer liefde in ieder geval dan Marjorie geeft aan haar dochter Tess en schoonzoon Jon, die bij haar zijn ingetrokken toen de eerste ziekteverschijnselen bij haar optrad
en.
Door de gesprekken ontrafelen we een pijnlijke geschiedenis, die nog ver na Marjorie's dood doorwerkt bij Tess en Jon. Hoewel deze zeer liefdevol met elkaar omgaan, zijn beiden getroubleerd door de gebeurtenissen in het gezin. Praten met een prime helpt weliswaar, maar lost niet alles op.


Tamelijk poëtische film die bovendien knap met tijdssprongen speelt.

Met: Jon Hamm, Lois Smith, Geena Davis, Tim Robbins

Geen opmerkingen: