donderdag, mei 06, 2021

De Beentjes van Sint-Hildegard (aka The Marriage Escape) - Johan Nijenhuis

 

De Beentjes van Sint-Hildegard op IMDb (7,6)

De Beentjes van Sint-Hildegard op Moviemeter (3,63)

Een van de weinige grote bioscoophits van vorig jaar, en in ieder geval het grootste Nederlandse filmsucces sinds "Soof".  Terecht overigens, de film is onderhoudend en grappig en goed uitgebalanceerd qua drama. Niet alle acteurs halen een voldoende, maar dat doet uiteindelijk aan het overbrengen van het verhaal niets af. Als dialect (en dus ondertiteling) geen bezwaar voor je is om een film te kunnen volgen, dan heb je hier prima vermaak aan. 

De Engelse titel van de film verraadt al veel meer van de inhoud van het verhaal: Jan is een veearts op leeftijd , een vriendelijke sul die opgesloten zit in een beklemmend huwelijk. Zijn vrouw Gedda bedoelt het ongetwijfeld goed, maar ze neemt hem al jarenlang alles uit handen en besluit keer op keer wat goed voor hem is. In een paar simpele scenes aangaande het snoeien van de tuin en het drinken van een kopje koffie op het tuinterras worden deze verhoudingen scherp voelbaar.

Als Gedda's vader overlijdt en zij samen met haar moeder besluit om de man te begraven in plaats van - zoals diens wens was- hem te cremeren, breekt er iets bij Jan. Hij ziet opnieuw gebeuren dat de regie over mensen wordt overgenomen en wordt opstandig. Eigenhandig regelt hij met de begrafenisondernemer dat , zodra het begrafenispubliek vertrokken is, zijn schoonvader wordt opgegraven en naar het crematorium wordt gebracht. Zijn vrouw en schoonmoeder bezoeken dus een leeg graf om bij te treuren, maar Jan is vastberaden de laatste wens van zijn schoonvader in te willigen: uitstrooien in Duitsland over de prachtige rivier de Lorelei. 

Daartoe moet hij eerst flinke stappen nemen , al was het maar om zelf een paar dagen los te komen van zijn vrouw. Hij neemt radicale beslissingen en besluit zich voor te doen als dementerende partner. Eenmaal dat pad op blijkt er moeilijk een weg terug. 

Met : Herman Finkers, Johanna ter Steege, Leonie ter Braak, Ferdi Stofmeel Geen opmerkingen:

Simple Minds: Everything is Possible - Joss Crowley

Simple MInds: Everything is possible op IMDb (8,0)   Simple Minds: Everything is possible op Moviemeter (3,30) Een 8,0 op IMDb. Dat is echt ...