woensdag, mei 19, 2021

Mannen fran Mallorca (aka The Man from Majorca) - Bo Wilderberg


Mannen fran Mallorca op IMDb (7,0) 

Mannen fran Mallorca op Moviemeter (2,97)

Boekverfilming die destijds in Zweden tamelijk succesvol was. Voor mij net  niet helemaal geslaagd vanwege een nogal afgeraffeld einde, maar er zit genoeg onderhoud in om te blijven kijken. Dat de film al bijna 40 jaar oud is, is op vele punten zichtbaar dus moet men het in zijn geheel van het verhaal hebben. 

Stockholm, 1983. In een flits is het gebeurd, de overval op het postkantoor. 3 minuten kostte het de overvaller om de geldlades leeg te roven en er vandoor te gaan. Die 3 minuten hadden de in de buurt surveillerende agenten Jannebring en Johansson precies nodig om bij dat postkantoor te geraken. Ze zien de overvaller nog net over de omheining klimmen en een lange achtervolging volgt. Tevergeefs.

Met weinig troeven gaan ze het onderzoek in: enkele wisselvallige daderbeschrijvingen, een enkele voetafdruk en mogelijk wat vingerafdrukken op het hoedje van een van de omstanders. Er komt pas schot in als elders in de stad bepaalde "ongelukken" gebeuren waarbij mensen omkomen die ook zijn verhoord na de overval. 

Langzaam krijgen de beide heren meer grip op de zaak maar hoe verder ze gaan, hoe hoger ze in de boom klimmen. En daar, aan de top, stuit hun bemoeienis op weerstand omdat ze relaties blootleggen van enkele hoogwaardigheidsbekleders die dat liever bedekt hadden gehouden. Het onderzoek wordt gefrustreerd.

Met : Sven Wollter, Tomas von Brömssen, Hakan Serner, Ernst GüntherGeen opmerkingen:

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...