woensdag, mei 12, 2021

Kler (aka Clergy) - Wojciech Smarzowski

Kler op IMDb (7,4)
 Kler op Moviemeter (3,42)

Hoewel het zich oorspronkelijk aandient als satire, bijna als komedie, nemen wrange en naargeestige ontwikkelingen de film gestaag in een greep. Daarmee ontwikkelt het zich tot een drama waar een stevige vorm van aanklacht in zit. Het leidde dan ook tot grote tegenstellingen en spraakmakende reacties in Polen, waar het roomse leven nog steeds weliger tiert dan in menig ander land. Alle aangekaarte problematiek is al eens eerder gezien en gehoord, maar zelden kwam het zo gebundeld naar voren als in deze film. 

Drie bevriende priesters hebben het zalig op het Poolse platteland. Ongestoord kunnen ze hun leven van privileges leiden. Waar velen moeten sappelen om het dagelijks bestaan, zijn er in de katholieke kerk voldoende middelen aanwezig. Dit komt niet alleen door de rijkdom die de kerk sinds jaar en dag bezit, maar ook door de bereidheid van de gelovigen om maar fors te doneren voor elke roep tot bijdrage die de pastores doen . 

Elk van de drie heeft zijn eigen afwijking van de regels, allen komen met hun problematiek samen bij de door en door foute aartsbisschop, die steeds wikt en weegt met maar één doel: het behouden van de macht en de weelde. 

De film start met een liederlijke zuipavond van de drie vrienden, die maar niet kunnen geloven dat hun leventje ooit anders zal worden. Pastoor Tadeusz stapt na het feestje dronken in de auto en raakt betrokken bij een aanrijding, waarna hij niet schroomt om alle sporen uit te wissen omdat hij ook wel snapt dat een dronken pastoor geen goed voorbeeld is. Tussendoor probeert hij zijn zwangere vriendin (hoezo celibaat?) af te laten zien van abortus, want ja, dat mag toch echt niet van de kerk, ook daarin heeft een pastoor een voorbeeldfunctie. Pastoor Leszek stapt de volgende dag met zijn katerkop naar de bouwconsortia uit de buurt om - met het schuiven van wat envelopjes met geld - te regelen dat de bouw van een megalomaan katholiek feestcomplex doorgang blijft vinden. Gastheer pastor Andrzej tenslotte heeft hele andere problemen: als de jonge misdienaar waarover hij zich "bezorgt" in het ziekenhuis beland, komt het stelselmatige misbruik aan het licht. 

Alles heeft een oorzaak, alles heeft gevolgen. De film is niet per se heel goed, maar blijkbaar broodnodig om aan te tonen wat er mis is- zeker in een religieus en gedienstig land als Polen-.

Met : Arkadius Jakubik , Robert Wieckiewicz , Jacek Braciak , Janusz Gajos , Joanna Kulig


Geen opmerkingen:

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...