maandag, mei 10, 2021

Spionen (aka The Spy) - Jens Jonsson

Spionen op IMDb (6,1)
 Spionen op Moviemeter (2,89(

Matige spionagethriller over de Scandinavische buren Noorwegen en Zweden die elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog volop bespioneerden. Zweden startte zijn activiteiten daarin toen Noorwegen al snel was overrompeld door de nazi's en het verzet daartegen hardhandig onderdrukte. Zweden wilde voorkomen ook veel eigen burgers te verliezen door represailles en probeerde de boel voor te zijn. 

In dit op waarheid gebaseerde verhaal draait het om Sonia Wigert. Omdat zij wegens haar succes als actrice en zangeres al veel heen en weer pendelde tussen Oslo en Stockholm lijkt zij de ideale kandidaat om informatie in te laten winnen. Aanvankelijk weigert zij, vooral vanwege de morele druk vanuit vrienden en vooral familie om toch niet voor die foute Duitsers te gaan werken. Niemand in haar omgeving weet dat zij dit met een heel ander doel doet.

Als haar vader gearresteerd wordt voor de Duitsers, wordt dit door de Zweden ingezet als pressiemiddel om Wigert tot medewerking te dwingen: als zij informatie levert over de mysterieuze "Maria" kan Zweden zorgen dat haar vader weer veilig thuis komt. Aan beide zijden van de grens knoopt Sonia amoureuze verhoudingen aan met machthebbers, waardoor ze bovenop de informatie komt te zitten. Steeds verder verstrikt in het web, steeds lastiger de manoeuvres, steeds moeilijker om ontmaskering te voorkomen. 

Met : Ingrid Bolso Berdal , Rolf Lassgard , Damien Chapelle, Alexander Scheer

 FIN - song : Raf Keunen/ Monique Harcum - You wear me out

Geen opmerkingen:

On her majesty''s secret service- Peter R. Hunt

On her majesty's secret service op IMDb (6,7)   On her majesty's secret service op Moviemeter (3,08) Een jaartje geleden begon Film1...