zaterdag, mei 06, 2023

Avec amour et acharnement (aka Both sides of the blade) - Claire Denis

Avec amour et acharnement op IMDb (6,2)
 Avec amour et acharnement op Moviemeter (2,71)

Hoewel ik er wat mindere recensies van te horen kreeg van vrienden die m gezien hadden, kon ik me gisteravond wel heel goed in deze film vinden. Een volbloed Franse film: veel praten, veel emotie, heftige tegenstellingen en - vinnik dan - uitermate goed acteerwerk. La Binoche kan bij mij al weinig kwaad doen (die maakt niet veel slechts) maar vooral met Vincent Lindon in beeld ga ik rechtop zitten. Karakteracteur, karakterkop ook, die in no time van aandoenlijk naar behoorlijk eng kan mimen. De twee Franse steracteurs maken het elkaar niet makkelijk in deze film, er wordt lenigheid van ze verlangd.

Aanvankelijk is er nog niets aan de hand: Sara en Jean vieren met zijn tweetjes een ontspannen strandvakantie waarvan ze zeer tevreden thuiskomen. Beiden pakken de draad weer op: Sara met haar radioprogramma en Jean met .. ja, met wat eigenlijk? We leren al snel dat Jean een pittig verleden heeft: zoon Marcus woont bij Jean's moeder, die voor hem zorgde toen Jean na een stomme daad in de gevangenis terecht kwam. De zoon is inmiddels 15, is zijn oma wel een beetje ontgroeid en dreigt een marginaal bestaan tegemoet te gaan als hij ook nog een keer van school getrapt dreigt te worden. 

Jean heeft het vaak net iets te  druk om steeds bij moeder en zoon langs te gaan, waardoor er toch enige verwijdering ontstaat. Helemaal wanneer Jean aan Sara vertelt dat hij een nieuw bedrijfje gaat opzetten met..Sara's ex Francois. Het klinkt allemaal niet logisch maar we moeten beseffen dat de drie ooit gemeenschappelijke vrienden waren, dat Francois op een gegeven moment Sara verliet en Jean toen in het gat gestapt is. 

Sara is blij voor Jean dat hij zich weer ergens vol op kan storten maar ze vindt het moeilijk om Francois weer te ontmoeten. Hij heeft haar pijn gedaan destijds, toch zijn haar gevoelens voor hem nooit helemaal weg geweest. Jean ziet de problemen niet, gaat er van uit dat hij met zijn partner professioneel aan het werk gaat, maar de eerste ontmoetingen tussen de drie zijn ongemakkelijk. Sara aarzelt: moet ze zich afzijdig houden van het werk van haar man omdat ze dan mogelijk te verstrikt raakt in onmogelijke relaties? Ze hebben veel te bespreken.

Met : Vincent Lindon, Juliette Binoche, Gregoire Colin, Bulle Ogier

FIN - song : Tindersticks - Both sides of the blade

Geen opmerkingen:

There's always hope - Tim Lewiston

There's always hope op IMDb (5,0)   There's always hope op Moviemeter (1,88) Gewoon een zoetsappig filmpje, maar dat kon deze kijker...