zaterdag, mei 20, 2023

Mr. Morgan's Last Love (aka Last Love) - Sandra Nettelbeck


 Mr. Morgan's Last Love op IMDb (6,7)

Mr. Morgan's Last Love op Moviemeter (3,47)

Klein maar fijn intiem psychologisch drama. Randje zoetsappig, maar hey, wie kan er nu een hekel hebben aan Michael Caine? Altijd fijn als dit icoon van de Britse film door het beeld schuifelt. Zelfs als ie zo nukkig doet als in deze film.

Parijs, begin deze eeuw. Sinds het overlijden van zijn vrouw hoeft het voor de oude Matthew Morgan allemaal niet meer. De voormalige filosofie-professor verwaarloost alles en iedereen om zich heen, inclusief zichzelf. Zijn kinderen en kleinkind zitten ver weg in Maine, USA. Kranten gaan ongelezen bij het oud papier, potje koken doet hem niks, Franse taallessen laten hem koud, scheren is al helemaal iets van vroeger. Hij sleept zichzelf naar het einde en denkt er zelfs over om dat einde te bespoedigen.

Alles verandert als hij in de bus de ravissante Pauline tegenkomt. Haar glimlach en haar open blik maken iets in hem los, wat overigens tamelijk wederzijds is. Ze werkt in de buurt als danslerares en vraagt of hij niet een keer wil komen kijken. Hoewel hij zichzelf te oud vindt om nog te leren dansen gaat hij toch heen en verdomd, hij doet zelfs een paar (totaal aritmische) passen mee. 

Pauline ziet in de oude Matthew een vaderfiguur, Matthew ziet in Pauline iets sprankelends dat hij bij zichzelf, zijn kinderen en eigenlijk bij iedereen om zich heen zo lang gemist heeft. Het tegenstrijdige is dat dit warme contact met een jonge vrouw hem zijn gemis nog sterker doet voelen. Sterker nog: hij is het zo zat dat hij een veel te grote hoeveelheid slaappillen tot zich neemt en wacht op het einde.

De poging mislukt en in het ziekenhuis wordt hij geconfronteerd met zijn daad: niet alleen Pauline verwijt hem dat hij egoïstisch gehandeld heeft, ook zijn uit de VS overgevlogen kinderen verwijten hem dat. Het is duidelijk dat Matthew het niet heel goed met zijn kinderen kan vinden, langzaam worden daar de wederzijdse oorzaken van duidelijk. Het is aan Pauline om tussen vader en zoon te bemiddelen, zodat er toch nog een vorm van verstandhouding ontstaat.

Met : Michael Caine, Clémence Poésy, Justin Kirk, Gillian Anderson, Jane Alexander

FIN - song : Norah Jones - Not too late

Geen opmerkingen:

Los delincuentes (aka The Delinquents) - Rodrigo Moreno

Los Delincuentes op IMDb (6,7)   Los Delincuentes op Moviemeter (2,82) Première-avond gisteren, ik ging er eens de volle 3 uur voor zitten. ...