vrijdag, mei 05, 2023

The man who killed Don Quixote - Terry Gilliam

The Man Who Killed Don Quixote op IMDb (6,3)
 The Man Who Killed Don Quixote op Moviemeter (2,97)

De tweede Terry Gilliam-film deze week, ik kom zo lekker door mijn reservoir heen. 

Bijzondere film met een net zo bijzonder verhaal er omheen. Jarenlang duurden de opnamen, keer op keer zorgde tegenslag voor uitstel van de opnamen en het had niet veel gescheeld of het hele project was gecanceld. Maar Terry Gilliam (creatief brein in het Monty Python-team) zette door en het resultaat mag er zijn. Het is een weirde film met rolveranderingen, tijdssprongen, waanvoorstellingen en humor. Flink veel humor. Het maakt de film zeer vermakelijk. 

Regisseur Toby, ooit veelbelovend maar nu op het randje van uitgeblust, is met zijn filmploeg neergestreken op het Spaanse platteland om daar een verfilming van het bekende boek van Cervantes te maken. Hij wordt geconfronteerd met een opstandige producer, nukkig personeel en niet al te kundige acteurs. Van een straathandelaar krijgt hij een set dvd's voorgeschoteld; hij trekt er in 1 x zijn doorbraakfilm uit, die ook al over Don Quixote ging. 

Als hij op zoek gaat naar het dorpje waar hij destijds de acteurs vandaan haalde, belandt hij in een timewarp: hij ontmoet de vader van de hoofdrolspeelster maar hij ontmoet ook de oude hoofdrolspeler, die na het maken van de film rotsvast is gaan geloven in zijn rol: hij IS Don Quixote, hij IS de dolende ridder met het droevige gelaat. 

Toby wordt door hem ter plekke gebombardeerd als schildknaap Sancho Panza, hetgeen hem de gelegenheid geeft om te proberen zijn oude hoofdrolspeelster Anjelica uit de handen van haar brute partner. We gaan van heden naar verleden, we gaan van ridders naar film- en reclameproducenten, het is een prachtige rit. 

Met : Adam Driver, Stellan Skarsgaard, Olga Kurylenko, Jordi Molia, Joanna Ribeiro, Jonathan Pryce

FIN - song : Roque Banos- A new beginning/ Return to Los Suenos

Geen opmerkingen:

Back to Black - Sam Taylor-Johnson

Back to Black op IMDb (6,7)   Back to Black op Moviemeter (2,80) Ik houd erg van biopics (vooral omdat ze doorgaans zijn gebaseerd op een kr...