dinsdag, mei 02, 2023

Brazil - Terry Gilliam

Brazil op IMDb (7,9)

Brazil op Moviemeter (3,61)

Gedateerde maar desondanks nog zeer onderhoudende science-fiction film, uit de koker van het drukke Monthy Python-brein Terry Gilliam. Deze creëert een somber beeld van de mensheid, een beeld dat hij in 1985 in de zeer nabije toekomst voor zich zag. Kafka en Orwell geven elkaar de hand, ze zien hun oeuvre tot standaard verheven. 

In deze maatschappij draait alles om informatie. Beter gezegd: alles draait om het ministerie van Informatie, een instantie die de burgers in een wurggreep houdt van gedrag binnen de lijntjes met hoge boetes voor hen die daarbuiten treden. Sam Lowry werkt op dat ministerie, op de afdeling Informatietransport. Hij is niet ambitieus, liever droomt hij over die mysterieuze vrouw die hij met zijn grote vleugels tegemoet treedt. 

Sam's moeder schurkt tegen de hogere machten aan en neemt er geen genoegen mee dat haar zoon zo snel tevreden is. Ze regelt een promotie voor hem, naar de afdeling Informatieverwerking. Aanvankelijk heeft Sam daar geen zin in, maar als er door een zeldzame fout op zijn afdeling plotseling een dossier op zijn bureau verschijnt waarin zijn droomvrouw voorkomt, stapt Sam alsnog over. Een stap met grote gevolgen, want dat dossier is er niet voor niets. Sam wordt verscheurd tussen de wil zijn werk goed te doen en de dame te redden die door het apparaat vermorzeld dreigt te worden.

Een keur aan bekende acteurs komt voorbij, dat maakt deze film nog eens extra onderhoudend (ook als je - net als ik - niet zo van het scifi-genre bent.

Met : Jonathan Pryce, Kim Greist, Robert de Niro, Michael Palin, Katherine Helmond, Bob Hoskins


Geen opmerkingen:

Green Border (aka Zielona Granica) - Agnieszka Holland

Green Border op IMDb (6,4)   Green Border op Moviemeter (3,50) Ik kon de slaap maar moeilijk vatten gisteravond, er spookte te veel door mij...