zondag, juni 25, 2023

La ragazza del futuro (aka Primadonna)- Marta Savina

La Ragazza del Futuro op IMDb (7,8)
 La ragazza del futuro op Moviemeter (2,70)

Op waarheid gebaseerd, dit boosmakende juweeltje. Het is niet heel moeilijk om als kijker in het verhaal te raken, zoals het ook niet moeilijk is om een mening te vormen. De film tikt emoties aan die iedereen met een beetje gevoel voor gelijkwaardigheid zullen doen fronsen: "He? Deden we dit echt zo, nog maar zo kort geleden?" Er is in 50/60 jaar tijd gelukkig een boel veranderd.

Halverwege jaren 60, het Siciliaanse platteland. De knappe Lia is de dochter van een armoedige landarbeider, er zit weinig kleur in hun leven maar ze zijn met weinig tevreden. Lia's verschijning is opgevallen bij de zoon van de nieuwe burgemeester, die met maffia-steun op die plek is beland. 

De zoon, `Lorenzo, heeft zijn zinnen gezet op de bescheiden Lia. Lia vindt hem ook wel leuk maar haar vader waarschuwt haar voor hem: "dat zijn niet ons soort mensen". Toch maakt Lia een afspraakje met Lorenzo maar zijn bazige en arrogante houding maken dat ze het daten voorlopig even afhoudt. 

Hij is vastberaden deze dame voor zichzelf te hebben en beraamt daarom een ontvoering waarbij hij de geschrokken Lia overweldigt en verkracht. In de nasleep daarvan zegt hij haar dat ze nu nooit meer een andere man zal vinden omdat ze haar maagdelijkheid al verloren is. Hij kan haar eer redden door met haar te trouwen. Bot en grof, maar blijkbaar in die tijd usance in de masculiene maatschappij die de Italianen (en in het bijzonder de Sicilianen) graag vormden.

Lia slaat het aanbod af, ze weigert te trouwen. Een periode van pesten en belagen begint, waarop Lia besluit aangifte te doen tegen Lorenzo. Waarmee ze niet alleen Lorenzo maar eigenlijk het hele apparaat van burgemeester, priester, welgestelden en vooral mannen aanklaagt. Het gaat pijnlijk worden, het gaat bitter worden. Gelukkig weet Lia zich gesteund door haar familie, met name door haar fantastische vader (die werkelijk schitterend gespeeld wordt door Fabrizio Ferracane)

Met: Claudia Gusmano, Dario Aita, Fransesco Colela, Fabrizio Ferracane

FIN - song : Trancemaster File - Dead can trance

Geen opmerkingen:

The Hours - Stephen Daldry

The Hours op IMDb (7,5)   The Hours op Moviemeter (3,47) Alles is bijzonder aan deze film. Het verhaal, het acteerwerk, de waanzinnig mooie ...