dinsdag, juni 20, 2023

Walad min al-Janna (aka Cairo Conspiracy aka Boy from Heaven) - Tarik Saleh

Cairo Conspiracy op IMDb (7,0)

Cairo Conspiracy op Moviemeter (3,27)

Complexe maar zeer intrigerende film. In het woordje vooraf van de zaalmedewerker werd gemeld dat de regisseur zich voor deze film had laten inspireren door Umberto Eco's succesboek "De naam van de roos"  en verdomd, daar zag ik later wel iets van terug: intrigerende machtsspelletjes binnen een toch al zo machtig religieus apparaat. Veel duistere lijntjes tussen de belanghebbenden, een hoofdpersoon die zich kaatsbal voelt tussen de diverse belangen. Daarnaast, minstens zo belangrijk voor de beleving, is de film "Cairo Conspiracy' prachtig vormgegeven: de cameravoering is prachtig. 

Dag-in-dag-uit leeft de jonge Adam hetzelfde leven: overdag met vader de zee op om een schamele visvangst binnen te halen waarop amper een bestaan te bouwen valt. Daarna direct naar de moskee om aan de religieuze plichten te voldoen: Adam is vastbesloten streng in de leer te blijven. Wanneer hij een brief krijgt van de prestigieuze Al-Azhar universiteit om daar een imam-opleiding te gaan volgen, maakt de angst om dit zijn vader te vertellen al snel plaats voor de nieuwsgierigheid naar een ander bestaan. Vader support hem, hij krijgt toestemming om naar Caïro te gaan. 

Adam blijkt een voorbeeldig leerling. Zijn resultaten vallen op en als de grootimam van de unief komt te overlijden, wordt Adam al snel benaderd door geheime diensten. Blijkbaar wil iedereen zich bemoeien met de benoeming van een nieuwe grootimam, van buitenaf bemoeit de Moslimbroederschap zich ermee middels infiltratie in de opleiding. Van diverse kanten wordt aan Adam getrokken om te spioneren tussen de diverse kandidaten; een voor hen ongunstig bericht zou hun kandidatuur in gevaar kunnen brengen en de Moslimbroederschap de gelegenheid geven hun kandidaat verder naar voren te schuiven. 

Aanvankelijk is Adam vereerd dat hij gevraagd is, al snel blijkt dat hij in een broeinest van intriges is beland die stukje bij beetje levensgevaarlijk voor hem worden, helemaal nadat een van zijn gesprekspartners binnen de muren van de moskee om het leven wordt gebracht. In de zoektocht naar de dader komt Adam net iets te vaak hachelijk in het verhaal voor. De samenzwering gaat ver, de touwtjes worden aangespannen.

Met : TTawfeek Barhom, Fares Fares, Mohammed Bakri, Mahkram Kouri

FIN - song : Krister Linder - Under your tender gaze 

Geen opmerkingen:

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...