donderdag, juni 01, 2023

Plan 75 - Chie Hayakawa

Plan 75 op IMDb (6,7)
 Plan 75 op Moviemeter (2,94)

Zowel lichtvoetig als heftig, zowel komisch als naargeestig. De Japanse film "Plan 75" heeft het allemaal. Ik kan het nog niet helemaal plaatsen, weet nog niet helemaal waar deze beschrijving heen gaat. Dat is een goed teken, want dan houdt de film me (een dag later) nog steeds bezig. 

Vanwege de problematisch toenemende vergrijzing neemt de Japanse regering een dramatisch besluit: ze richt een bureau op dat mensen vanaf de leeftijd van 75 jaar toestaat om zich aan te melden voor een begeleid euthanasieprogramma. Alles zal door dit overheidsbureau worden geregeld: de aangemelde krijgt een som geld dat vrijelijk te besteden valt, de crematie wordt verzorgd (al dan niet groepsgewijs, dat is goedkoper én je ligt niet eenzaam in je as te wentelen), de administratieve afhandeling wordt geregeld en je huis wordt keurig opgeruimd opgeleverd voor nieuwe bewoners. Hoe klinkt dat?

De oude Michi vindt het wel aanlokkelijk klinken. Ze bespreekt het met haar vriendinnen en meldt zich aan: ze wil ruimte maken voor de nieuwe generatie, heeft zelf geen kinderen (meer) en hoeft ook niemand iets na te laten. Heel trouw bezoekt ze de bijeenkomsten waarop ze meer over het project te horen krijgt. Zonder vrees en zonder drama leeft ze naar haar laatste dag toe.

We volgen ook de jonge Hiromu, die voor het Plan 75-bureau werkt en op zeer empahische wijze gesprekken voert met zijn klanten-op-leeftijd. Het gaat hem goed af, totdat hij plotseling met een bekende in gesprek raakt: zijn eigen oom, die hij lang niet gezien heeft, meldt zich aan voor het plan.

De derde persoon die we volgen, is de Filippijnse Maria, die als verzorgende bij Plan 75 werkt. Het werk is zwaar, zowel fysiek als emotioneel, maar ze blijft het toegewijd doen omdat ze geld moet verdienen voor de operatie van haar dochter in haar thuisland. 

Een knap geweven film, die je niet onberoerd laat. Niet makkelijk, bijna zelfs te traag is, maar die een absoluut appèl doet op je eigen morele overwegingen.

Met : Chieko Baisho , Hayato Isomoura, Stefanie Arianne


Geen opmerkingen:

Challengers - Luca Guadagnino

Challengers op IMDb (7,8)   Challengers op Moviemeter (3,80) Gelijk maar meegepakt op première avond, terwijl ik niet heel goed ingelezen ha...