maandag, juni 26, 2023

Stars at noon - Claire Denis

Stars at noon op IMDb (5,6)
 Stars at noon op Moviemeter (2,52)

Complex geweven film die de kijker dwingt veelvuldig van perspectief te veranderen. Twee niet al te sympathieke hoofdrolspelers die verblijven in een grimmig en agressief Midden-Amerikaans land, zie daar als kijker maar eens gevoel bij te krijgen. Dat dit lastig is, blijkt ook uit de IMDb-waardering: niet dat ik m nou geweldig vond, maar een 5,6 vind ik toch echt te laag voor deze film (alleen al het gedegen acteerwerk verdient meer). Het is dus aan u!

Wat is ze nou eigenlijk, wat doet ze nou eigenlijk? Hoewel Trish zelf zegt dat ze in Nicaragua verblijft omwille van de journalistiek, merken we daar weinig van. Eerder is ee nvrouw die zelfbewust haar lichaam verkoopt om aan dollars te komen. Ze heeft lijntjes uitstaan naar (mannen bij) het leger, naar het ministerie om zo haar bestaanszekerheid ietwat te garanderen. 

In de bar van het internationale Continental Hotel ziet ze mogelijkheden om de daar rondhangende Daniel te strikken voor wat dollars en een lekker potje seks. De Engelsman zegt werkzaam te zijn voor een oliebedrijf en bezig te zijn met een grote deal, maar Trish ontzenuwt dat al snel bij hem door zijn gesprekspartners te ontmaskeren als Costaricaanse agenten. 

Die mensen van de OIJ (door Trish steeds verbeterd tot O-I-Jota) zitten Daniel dicht op de huid. Dusdanig dicht dat hij niet meer terug durft naar zijn hotelkamer en dan maar liever zijn intrek neemt in de shabby hotelkamer van Trish. De twee groeien naar elkaar toe, maar geven op geen enkele manier toe aan gevoelens van genegenheid. Ze gebruiken elkaar, zoveel is duidelijk. De seks is goed, het feit dat Trish Spaans spreekt komt Daniel goed uit, net zoals het Trish goed uitkomt dat Daniel in ieder geval geld heeft. Steeds prangender wordt de vraag waarom deze twee zo aan elkaar blijven hangen.

Met : Margaret Qually , Joe Alwyn, Benny Safdie, Danny Ramirez, Nick Romano

FIN - song : Tindersticks - Stars at noon

Geen opmerkingen:

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...