zondag, september 17, 2023

Jeanne du Barry - Maïwenn


Het duurde minstens een uur voordat ik dacht dat het misschien dan toch nog wat kon worden met deze film. Ondanks alle gekostumeerde pracht en praal vond ik het maar een saai geheel, maar toen er dan toch eindelijk een beetje conflict in de film kwam, werd het alsnog enigszins acceptabel. Dat Johnny Depp toehapte om deze film te maken, kenmerkt m.i. zijn outcast-positie na het spektakel van de afgelopen jaren.

Jeanne Becu is een meisje van zeer eenvoudige komaf die na een mislukte carrière in het klooster met haar moeder naar Parijs trekt om het daar proberen te maken. Al snel heeft ze door dat haar verschijning de aandacht trekt, ze neukt zich een weg omhoog waardoor ze uiteindelijk bij de adellijke graaf du Barry belandt.

Dat was nog niet vanzelfsprekend, want haar lat ligt hoger: ze trekt de aandacht van de eigenwijze koning Lodewijk de Vijftiende die haar - ondanks de weerstand van zijn dochters en het leeuwendeel van de hofhuishouding- graag om zich heen wil hebben. Een huwelijk met een edelman kan dan legitimiteit verschaffen om in hofkringen te verkeren. Enter graaf du Barry.

Jeanne waant zich sterk, ze daagt Louis XV's dochters uit door de vele huisregels aan haar gelakte laars te lappen: opzichtig gearmd loopt de courtisane met haar koning door het paleis, een enkele keer zelfs in mannenkleding. Lodewijk vindt het prachtig maar zijn dochters willen haar wippen (nou ja, spreekwoordelijk dan he, de rest is aan hun vader). De entree van de Oostenrijkse Marie Antoinette biedt uitkomst: deze huwelijkskandidaat van de kroonprins kan nadruk gaan leggen op het schandalige gedrag van Jeanne du Bary.

Met : Maïwenn , Johnny Depp, Benjamin Larvernhe

FIN - song :Stephan Warbeck - Generique du Fin 

Geen opmerkingen:

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...