donderdag, september 21, 2023

Tomiris (aka The Legend of Tomiris) - Akan Satayev

 

Tomiris op IMDb (6,2)

Tomiris op Moviemeter (3,07)

Mezelf gedwongen om weer even buiten mijn gebaande paden te kijken. Als "huiswerk"  voor het maken van de filmquiz bekijk ik dus ook af en toe actiefilms die ik in normale doen compleet zou negeren. Dit is er zo eentje. Wat vóór de film pleit, is de historische kern van waarheid die in het verhaal zit. Mevrouw heeft echt bestaan en heeft daadwerkelijk puntjes gedrukt in de geschiedschrijving. 

Tomiris wordt geboren als dochter van Spargap, de leider van de Massageten, een steppenvolk in Centraal-Azië. Pappie is dan wel stamleider, maar is zijn leven niet zeker door de continue onderlinge strijd met andere volken die over de vlakten grazen op zoek naar macht en eten. Spargap wordt dan ook vermoord en het jonge meisje Tomiris zweert wraak. 

Ze groeit op onder de bescherming van andere leiders maar keert uiteindelijk terug op het slagveld. Vader wordt gewroken, Tomiris wordt de nieuwe leider en ontmoet Argun, die haar man wordt en vader hun kind, een jongen die - hoe verrassend - de naam Spargap mee krijgt.

De Massageten weten aardig te overleven totdat de Perzische koning Cyrus lucht krijgt van hun macht. Hij is vast van plan de macht van Tomiris te breken en doet dat door haar man én zoon naar zijn paleis te lokken en bloederig om te brengen. Tomiris zweert opnieuw wraak maar hoe doe je dat precies, tegen zo'n vele malen machtiger leger? Dan moet je dus slim en strategisch zijn.

Met : Almira Tursyn, Ghassan Massoud, Aizan Lighg

Geen opmerkingen:

Mother's instinct - Benoit Delhomme

Mother's instinct op IMDb (6,5)   Mother's instinct op Moviemeter (nog geen ratings) Eerder deze maand zag ik de trailer van deze fi...