zondag, september 03, 2023

The War Below - J.P. Watts

The War Below op IMDb (6,5)
 The War Below op Moviemeter (3,25)

Oorlogsfilms zijn er al veel te veel. Dat komt natuurlijk ook doordat er veel te veel oorlogen zijn, de verhalen moeten verteld worden. Daarom is het fijn dat er zo af en toe nog eens een verhaal naar voren komt dat je niet kent, maar dat toch bepalend is geweest voor het verdere verloop van de oorlog. Here's one. 

1915, Eerste Wereldoorlog. Engeland loopt vast in de loopgraven in het Somme-gebied in Noord-Frankrijk. Teveel troepen worden geofferd, de mobilisatie gaat niet snel genoeg, te weinig vooruitgang wordt geboekt. Als het met dit tempo doorgaat, dreigt Groot-Brittanië de strijd te gaan verliezen. Tom Poes, verzin een list. 

Die komt er, wanneer een commandant- getooid met de strijdbare name Hellfire Jack-  oppert om een team in te zetten dat in het geheel niet voor het leger getraind is. Hij recruteert zij bij een tunnelling-bedrijf op het Britse platteland: deze mannen graven voor hun werk goed gestutte tunnels voor het bedrijfsleven, voor de mijnbouw en dergelijke. Het is vloeken in de kerk, om burgers de oplossingen te laten bieden die het leger niet kan bieden. Maar Jack krijgt wel de zegen, zo groot is de wanhoop.

Onder leiding van de ervaren William Hackett (die al meermalen is afgekeurd bij de mobilisatie wegens teveel medische mankementen) gaat een groepje van 5 mannen aan de slag: vanuit de loopgraven bouwen ze een 30-meter lange tunnel naar het boerderijtje van waaruit de vijand de Union Jack onder vuur neemt. Het werkt, maar het lijkt niet voldoende om het grote offensief te stoppen dat door de Duitsers wordt voorbereid. De tunnel moet verder, de tunnel moet dieper en de tunnel moet in het grootste geheim worden gegraven omdat het lijkt dat de Duitsers ergens lucht van hebben gekregen. 

Het gebrek aan waardering door collega'-soldaten lijkt het team voortijdig te nekken, maar Hackett is als een vader voor zijn jongens en voert een interne strijd met de legerleiding om het graafteam op waarde te schatten. Een race tegen de klok begint, de slag bij Messines klopt op de deur. 

Met: Sam Hazeldine, Tom Goodman-Hill, Kris Hitchen, Andrew Scarborough




Geen opmerkingen:

Mother's instinct - Benoit Delhomme

Mother's instinct op IMDb (6,5)   Mother's instinct op Moviemeter (nog geen ratings) Eerder deze maand zag ik de trailer van deze fi...