zondag, september 03, 2023

Narcosis - Martijn de Jong

Narcosis op IMDb (7,1)
 Narcosis op Moviemeter (2,92)

Pfff, deze was pittig. Niet alleen omdat het de 3e film die ik deze avond bekeek, maar ook omdat het onderwerp en het tempo van de film het nodige van me vroegen. Indrukwekkend acteerwerk van Thekla Reuten maakt haar mijn "actrice van de week"- ik keek eergisteren ook al een film met haar in de hoofdrol.

In deze film is ze de getroebleerde Merel, een medium/therapeuthe die alleen met haar twee kinderen achterblijft als haar man niet terugkeert van een duikexpeditie. Ik vermijd hier de woordkeuze "niet meer boven water komt", omdat dit de letterlijke oorzaak is van zijn verdwijning: manlief John ging duiken in de diepste trog op aarde, ergens in Zuid-Afrika, omdat er nergens een plek zou zijn waar je dichter op het hart van de aarde zit. Of hij onder de druk bezweken is, of hij in problemen kwam met zijn zuurstof, niemand die er achter komt. 

Naast de problemen die Merel met de verzekering en de hypotheekverstrekker ontmoet (er is geen lichaam, dus er kan voorlopig geen overlijden worden vastgesteld en dus niets uitgekeerd) moet Merel vooral opboksen tegen de woede van haar oudste kind. Boris, zo heet hij, neemt het zijn moeder kwalijk dat ze zijn vader heeft laten vertrekken: ze had moeten inzien dat het te gevaarlijk was en dat hij verplichtingen had tegenover zijn kinderen. Inderdaad was John beste maatjes met Boris, de jongen is nu onthecht en tomeloos. En nu dreigt zijn moeder ook nog het huis te (moeten) verkopen, waardoor Boris alle speelplekken die hij deelde met zijn vader kwijtraakt.
Merel heeft hierdoor eigenlijk te weinig tijd om zelf te rouwen. Alsof de dood van haar man pas het begin was van de narigheid.

Met: Thekla Reuten, Fedja van Huet, Sepp Ritsema, Vincent van der Valk

FIN - song : Patrick Watson- Look at you

Geen opmerkingen:

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...