dinsdag, december 25, 2018

Dorst - Saskia Diesing


Dorst op IMDb 6,4)

Nog niet eens zo slecht ontvangen film, die eerder dit jaar uit kwam. Geen kassucces, maar de film onderging ook weer niet het lot dat veel Nederlandse boekverfilmingen krijgen: neergesabeld door de critici, grotendeels genegeerd door het publiek. In dit geval zou ik het begrepen hebben, want het is niet helemaal mijn ding. Daarvoor wekken de hoofdrolspelers mij iets te veel irritatie op.

Deel 1 van die irritatie is het tamelijk armoedige spel. Simone Kleinsma is vast een kundig zangeres, groot musicaltalent wellicht, maar acteren is niet haar hoofdkwaliteit. De manier waarop ze hier de stuurse moeder neerzet, is te rechtlijnig en eenvormig. Maar ook de debutante Elise van 't Laar, die een rol mag neerzetten die alles in zich heeft om flamboyant te worden, ook zij weet het niet waar te maken. U mag het zelf proberen, maar ik kwam er niet heel goed in.

Coco is een wat wereldvreemd meisje dat tamelijk abrupt in een relatie met een veel oudere man stapt. Het gaat niet makkelijk, maar het lijkt wel wat te kunnen worden. Ze is zoekende, weet niet goed of ze er nu vol voor moet gaan of dat ze hem (en daarmee zichzelf) een beetje ruimte moet geven.
Haar plannen worden bruut doorkruist door het bericht dat haar moeder haar brengt: moeder is terminaal ziek. BAM, zo uit het niets. Coco schrikt maar beseft dat ze eigenlijk totaal niet weet wat ze voor haar moeder voelt. En eigenlijk is dat wederzijds. Ze besluit bij haar moeder in te trekken om de laatste periode van diens leven ten eerste wat te vergemakkelijken en ten tweede de kans te grijpen alsnog nader tot elkaar te komen. Want dat is duidelijk wat er aan schort: er is geen warmte tussen de beide vrouwen. We krijgen inzicht in de onwenselijkheid van hun relatie: moeder had liever geen dochter gehad, dochter komt langzaam tot inzichten dat haar moeder haar toch wel heel apart heeft opgevoed. Langzaam komt de reden van de scheiding van haar ouders aan het licht, langzaam komt ook tot uiting hoe dat in de huidige verhoudingen doorwerkt.
Coco geeft niet op: ze zet door , zelfs al kost het haar de broze relatie met haar vriend. Dit gaat voor: ze moet weten wie ze zelf eigenlijk is.


Met : Elisa van 't Laar, Simone Kleinsma, Leopold Witte, Stefan de Walle, Margot Ros

Geen opmerkingen: