donderdag, december 20, 2018

Roma - Alfonso Cuarón

Roma op IMDb (8,4)
Er was mij niets minder beloofd dan een meesterwerk van deze gelauwerde regisseur (Y tu mama tambien, Gravity) . Aan alles is te zien dat Cuarón inderdaad uitblinkt in beeldregie, stilistisch is er niets mis met de film. En als ik u erbij vertel dat ik heel goed tegen filmische traagheid kan, maar dat deze film zelfs voor mij teveel richting aftiteling kabbelde, dan bent u gewaarschuwd. Zelf zie ik de 8,4 er niet aan af, maar het moet betekenen dat vele andere kijkers het wel als een spektakel hebben ervaren.

Cleo is een bescheiden dienstmaagd, ze is in dienst van een rijke doktersfamilie. Ze is gek op de kinderen die ze verzorgt, ze heeft fijn contact met haar collega maar haar werkgevers staan op iets andere voet met haar, zo lijkt het. Regelmatig wordt ze door de snauwende doktersvrouw op nalatigheden gewezen, terwijl ze van het vroege daglicht tot de late uurtjes in touw is. Als eerste op, als laatste in bed. Ze moet hard werken voor een beetje waardering, die pas mondjesmaat op  gang komt.
Dat gebeurt vooral wanneer de dokter te veel en te lang van huis is. De vrouw des huizes wordt kribbig, maar merkt al snel dat ze de steun van Cleo nodig heeft bij de opvoeding van de kinderen en bij het runnen van het gezinsleven. Dat wordt alleen maar erger wanneer blijkt dat manlief er vandoor gaat met een ander en het gezin wil verlaten.
Cleo heeft ondertussen op een van haar schaarse vrije avonden een man ontmoet, een blaaskaak van jewelste. Deze maakt haar zwanger maar weigert verantwoordelijkheid te dragen. Steeds meer trekt Cleo zich terug, terwijl ze plotseling de doktersvrouw van opstelling ziet veranderen: deze neemt opeens de zorg voor Cleo op zich, ze herkent veel in de gekwelde vrouw die haar kinderen mede opvoedt. Er komt een moment dat de zwangerschap van Cleo haar dagelijkse werkzaamheden in de weg zit. Hoe nu verder?

Met ; Yalitzo Aparicio, Marina de Tavira

Geen opmerkingen: