dinsdag, december 25, 2018

The Ballad of Buster Scruggs - Joel & Ethan Coen

The Ballad of Buster Scruggs op IMDb (7,4)
Urgentie nul. Maar wat maakt dat uit als je als kijker verwend wordt met een zestal prachtige verhalen? Mini's zijn het, feitelijk zit je naar zes filmpjes van elk ongeveer 20 minuten te kijken. Maar bij elkaar geveegd zie je de kunde , het meesterschap van de Coen Brothers. Verhalen vertellen is een kunst, verhalen in beeld brengen net zo. Schrijver dezes is niet de grootste western-fan, maar daar heb ik de afgelopen twee uur in het geheel geen last van gehad: goed vermaakt werd ik. Visueel is het opnieuw ongekend, rustgevend zelfs bij vlagen. Dialogen zijn meeslepend en hartverwarmend is de muzikale vondst om Liam Neeson, Tom Waits en Brendan Gleeson een oude Ierse traditional te laten zingen. Bij elkaar is het voornamelijk sfeer wat deze film brengt. En dat kan ik alleen maar toejuichen.

Over de verhaaltjes zelf kan ik kort zijn: een "wanted man" die het ene na het andere duel moet afwerken, een bankovervaller die lelijk op zijn neus kijkt van het verzet daartegen, een rondreizende theaterman die zijn ene wonderlijke act wil inruilen voor de andere , een goudzoeker die belaagd wordt na een spectaculaire vondst, een jonge maagd die de grote trek naar het Westen moet overleven om aldaar te huwen en een vijftal bijzondere types die elkaar (on)aangenaam verrassen tijdens een rit met de koets.
Zelf was ik erg weg van het goudzoeker-verhaaltje, maar ook de andere vijf hebben hun charme. Ga kijken, je zult je er geen buil aan vallen.

Met: Tim Blake Nelson, Liam Neeson, James Franco, Tom Waits, Zoe Kazan,
Tyne Daly , Brendan Gleeson

Geen opmerkingen: