zondag, december 16, 2018

Jusqu'á la garde - Xavier Legrand

Jusqu'á la garde op IMDb (7,6)
Sodeju, die was heftig. Dat zag ik even niet aankomen. De Engelse titel van de film is "Custody" en dat zegt al iets meer. Het betekent zowel "voogdij" als "bewaring" , waarbij je daar moet denken aan "huis van.." en "in...".
We zijn getuige van een totaal uit de hand gelopen scheiding. Twee incompetente ouders die allebei vasthouden aan hun rechten op de kinderen. En die daarmee de kinderen ongelooflijk duperen.
Moeder is een onmachtige vrouw, weigerachtig om ook maar een centimeter toe te geven als het gaat om de omgangsregeling. Vader is een explosieve botterik, die probeert over te komen als lieve knuffelbeer en zorgzame papa, maar die alle kenmerken in zich heeft van stalker en mishandelaar.
De oudste dochter is 18 en weet aardig aan de spanningen te ontsnappen, maar zoontje Julien zit er middenin. Hij kan er niet onderuit, hij moet af en toe tegen zijn wil een weekend doorbrengen met zijn vader. Obstructie heeft geen zin, want hij weet dat vader dat vervolgens weer tegen moeder zal gebruiken.
Alle bekende pesterijen komen voorbij, er wordt door beide partijen vol op het sentiment gespeeld terwijl het jongetje steeds meer beschadigd raakt. Als moeder stiekem een verhuizing rond krijgt, zonder dat ze vader op de hoogte brengt van verblijfplaats van en communicatiemogelijkheden met zijn kinderen , dan weten wij allang wat iedereen allang vreest: een escalatie is onvermijdelijk.

Pijnlijk onderwerp, maar het fraaie acteerwerk maakt het wel een boeiende film.

Met : Lea Drucker, Denis Ménochet, Thomas Gioria

Geen opmerkingen: