zondag, augustus 07, 2016

El Olivo- Iclar Bollain

El Olivo op IMDb (7,3)
Heerlijke film, aanbevelenswaardig. Zowel feelgood als drama.
Alma is een wispelturig meisje. Koppig , avontuurlijk, anti-autoritair. Maar wel een hart van goud: ze is stapelgek op haar opa. Die is dement, zwijgt constant en vertoont tekenen van rouw. Hij rouwt overigens niet om zijn overleden vrouw, maar om een boom.
Een markante olijfboom in zijn veld, volgens opa duizenden jaren oud, is in een periode van geldnood door de familie verkocht. Tegen opa's wil, zijn zoons drukten de redding van het familiebedrijf met deze verkoop door.
Die boom was meer dan een producent van olijven voor opa en voor Alma. Hij vertelde haar verhalen over de geschiedenis van de boom, zij klom in de takken en zag in elk deel van de stam wel een ander figuurtje.

Als Alma ziet hoe opa lijdt, breekt haar hart en neemt ze een wild besluit. Ze gaat de boom terughalen. Via via spoort ze de olijf op: die blijkt bij een grote verzekeringsmaatschappij in Duitsland te staan.Bij gebrek aan een concreet plan bedenkt Alma een list. Haar verzinsels zijn sterk genoeg om haar collega (die heimelijk verliefd is op haar) en haar oom (die na vele mislukkingen nu eindelijk iets goeds wil doen) te overtuigen/ Ze gaan op pad, maar eenmaal in Dusseldorf blijkt dat Alma niet helemaal de waarheid heeft gesproken. Scheiden hier hun wegen en komt de boom nooit meer op tijd thuis? Zl opa overlijden zonder ooit zijn boom terug te zien?

Her en der wat lichte humor, her en der wat hartverscheurende scenes, fris en fruitig spel: prima film!

Met Anna Castillo, Pep Ambros en Javier Gutierrez

Geen opmerkingen: