zaterdag, augustus 20, 2016

Black - Adil el Arbi/ Billal Fallah

Black op IMDb (7,2)
Op het moment van overstappen van vrijdag naar zaterdag - vrouw en dochter gaan al naar bed- zet ik nog even een filmpje aan. Ik kies voor deze. En dat blijkt een verontrustende keuze.

" Black" is een moderne variant op een bende-oorlogfilm als " West Side Story" , maar veel heftiger. "Black" is een moderne variant op een afkomst-film als "Romeo & Juliet" , maar veel minder romantisch. " Black'  is een hard-realistische weergave van het moderne leven in de binnenstad van een metropool. Hier is het Brussel, maar het zal in Parijs of London of New York niet heel veel anders zijn. Hoewel ik de film bij vlagen te zwaar aangezet vind (en daarmee een beetje afdwalend van de mogelijke realiteit), is hij wel goed in elkaar gezet en onderhoudend. Als maar de helft waar is van wat er hier getoond wordt, dan staat ons ook in Europa nog wat te wachten aan stammenoorlogen.

De film draait om de opbloeiende liefde tussen Marwan en Mavela. Marwan is een Marokkaans straatschoffie dat steelt als de raven. Politiebureau in en uit, grote bek en schijt aan alles.
Mavela is een midden-Afrikaans meissie van 15 of 16, dat aanhaakt bij de gang van zwarte gangsters die een andere wijk van Brussel controleren dan eerder genoemde Marokkanen. Mavela is gestopt met luisteren naar haar moeder, een krabbelende vrouw die zich met moeite staande houdt in de harde Westerse wereld: amper werk, amper toekomst en veel zorgen om haar dochter.
Als Mavela voor het eerst opgepakt wordt bij een opschoonactie door de politie, ontmoet ze Marwan op het bureau. En in haar rebellie valt ze voor dat brutale joch, voor zijn charme en zijn babbel.
Echter: ze zullen nooit een toekomst hebben want ze behoren tot verschillende stammen. Midden in die moderne stad die Brussel is, wordt keihard gevochten om elke meter macht. De ene keer winnen de Afro's, de andere keer de Mocro's. Onderling geweld, maar vooral ook veel criminaliteit, seksueel geweld en afpersing/mensenhandel.
We kunnen erop wachten dat de liefde tussen M&M bekend wordt bij de respectievelijke partijen. En we kunnen vervolgens ook wachten op de clash. Tenzij, tenzij de politie er dit keer misschien een vinger tussen krijgt.

De roem van deze film is hem vooruitgesneld, mede door optredens van de beide regisseurs in DWDD. Naar nu blijkt terecht, want de film is onprettig goed. Zozeer dat ik me zit af te vragen of het echt zo erg is, de situatie van de diverse vreemdelingengroepen in wereldsteden. Als het waar is dat zij dusdanig afgesneden zijn van eerlijke kansen en daarmee echt als enige weg die van de criminaliteit kunnen kiezen, dan is onze huidige samenleving gedoemd om te vallen. Ik hoop dat ik meer naar film dan naar realisme heb zitten kijken.

Met: Sanaa Aloui, Aboubakir Bensahi


Geen opmerkingen: