zaterdag, maart 30, 2019

Savages - Oliver Stone

Savages op IMDb (6,5)
Dacht ik naar een film met Laura Linney en vooral Philip Seymour Hoffmann te gaan kijken, blijkt die film "The Savages" te heten. En de door mij geselecteerde titel dus een heel andere, Oliver Stone-rauwe misdaadfilm te zijn. Maar goed: ik had zelf op opnemen geklikt.
Niet voor niets noem ik de naam van de regisseur hier, velen van u weten genoeg : het is hard, het is grof en er zit een meninkje onder. Zo ook deze. Stone maakt een onderscheid tussen misdaad en criminaliteit: de ideologische wietkwekers die we aanvankelijk leren kennen, staan lijnrecht tegenover de georganiseerde organisaties die met dood en verderf de drugsmarkt beheersen. Voor de wet is fout gewoon fout, maar blijkbaar zijn er gradaties. En ik kan Stone hierin wel een klein beetje volgen.
Aan alles lijkt het of het vriendenduo Ben en Chon het enorm goed voor elkaar hebben. De ene is voormalig militair , uitgezonden naar Afghanistan en Irak. De ander is een afgestudeerde botanicus, hippie en boeddhist in woord en daad. Ondanks de tegenstrijdige karakters zijn de twee al sinds hun jeugd bevriend en werken ze goed samen. Ze delen alles, van appartement tot vriendin. Deze Ophelia , kortweg O, zoekt en vindt de tegenstrijdige karaktertrekken van beide mannen en haalt er voor haarzelf het beste uit. Een driehoeksverhouding met volledige consensus. De botanische wijsheid van Chon heeft de twee een goed lopend wietfabriekje opgeleverd waar ze met hun vaste afnemers en eerlijk handelen een uitstekende boterham in verdienen. De zaak is zonnig.
Alles verandert als de twee benaderd worden door een Mexicaans kartel. Door het zenden van een bloederige video laten ze weten dat het ze menens is: ze willen de wijsheid en slimheid van de heren gebruiken om hun markt af te kalven. En dat gaat onder dwang. Mes op de keel en een scherpe prijs blijkt nog niet voldoende, de Mexicano's gaan verder: ze ontvoeren O en zetten daarmee druk op de mannen die eigenlijk geheel geen kaas hebben gegeten van harde misdaad en geweld. Helaas zien ze zich nu gedwongen om terug te vechten, ze geven hun Pot Paradise niet zomaar uit handen. Ondanks alle gewetenswroeging leert Chon zijn principes opzij te zetten en slaan de twee keihard (en slim) terug.

Met : Taylor Kitsch, Blake Lively, Aaron Taylor-Johnson, Benicio del Toro, Salma Hayek, John Travolta

Geen opmerkingen: