zaterdag, maart 16, 2019

The Boy Who Harnessed The Wind - Chiwetel Ejiofor

The Boy Who Harnessed The Wind op IMDb (7,6)
In korte tijd veel goeds over gehoord, dus ik ging er voor zitten gisteravond. Een 7,6 op IMDb, zat is best hoog dus kom maar op!
Welnu, ik vermoed dat dat hoge cijfer vooral voortkomt uit de gemoedelijke sfeer die uit de film spreekt want van het acteerwerk moet hij het niet hebben. Een iets te hoge mate van oplepelen van zinnetjes , een iets te scherpe karikatuur van de rollen . Dat kun je Ejiofor, zelf een bekroond acteur, dus kwalijk nemen. Maar je kunt ook proberen je focus te verleggen naar de beelden en het verhaal.
Dat verhaal is waargebeurd, dat maakt mijn "kritische blik" altijd al een beetje anders.

William is een slimme jongeman. Hij leeft met zijn armlastige familie op het platteland van Malawi, begin deze eeuw. Met man en macht wordt gepoogd om nog iets van de oogsten te maken, want geen oogst is geen inkomsten. En geen inkomsten is geen eten. De boeren zijn het geloof in de politiek allang verloren, de ene corrupteling na de andere pakt de macht in het land. Ze moeten dus zélf aan hun overleving werken en dat valt ze duidelijk niet mee.
Zoals gezegd: William is een slimme jongen , hij wil heel graag naar school maar paps heeft niet het vermogen om het schoolgeld te voldoen. Dankzij zijn innemende persoonlijkheid weet William een van zijn leraren te verleiden hem toch toegang te verlenen tot de schoolbibliotheek: als hij dan niet in de klas mag zitten, zal hij het zichzelf allemaal wel aanleren via de boeken.
Hij leest zich stuk en stuit plots op een boek over elektriciteit. Hij verdiept zich en verdiept zich, in zijn hoofd rijpt een plan. Als het hem lukt van allerlei onderdelen een windmolen te bouwen, kan hij daarmee de dorre weiden van het dorp irrigeren. Dat klinkt simpel, maar hij moet van ver komen. Hoe kom je aan de onderdelen, mag je eigenlijk wel een fiets demonteren? En hoe overtuig je je stugge vader?

Met: Chiwetel Ejiofor, Maxwell Simba, Aissa Maga, Lily Banda

Geen opmerkingen: