vrijdag, maart 08, 2019

The Dinner - Oren Movermann

The Dinner op IMDb (4,5)
Tweede verfilming van het magistrale boek van Herman Koch. Deze is warriger en dwaalt meer af dan de Nederlandse versie. Maar opgeteld blijft dat het oude adagium nog steeds telt: ik vond het boek beter.

Samen met hun vrouwen hebben twee broers een diner-afspraak. Het moet maar, is de gedachte. Ze liggen elkaar niet zo: de ene verwijt de ander hem tijdens zijn jeugd te hebben uitgespeeld tegen zijn ouders, de ander verwijt zijn broer een lamlendige houding. Dat laatste klopt, want de broer blijkt maar moeizaam terug te vechten van een inzinking. Die werd op zijn beurt weer veroorzaakt door de ziekte van zijn vrouw. Die op haar beurt weer veel sterker terugvecht dan haar man doet.
De andere broer is een succesvol politicus, altijd aan het werk en gewend om zaken naar zijn hand te zetten. Zijn jonge vrouw is niet de moeder van hun kinderen. Ziehier de setting van een fijn avondje sjiek tafelen.
Ze hebben heel wat te bespreken: er is iets gruwelijks gebeurd op een stapavondje van hun respectievelijke zoons. En er moet aan waarheidsvinding worden gedaan, maar ook aan reputatieschade. Aan alle kanten blijkt dat de frictie tussen de broers een normaal gesprek en dus ook een oplossing in de weg zit. Men draait en kapt, maar komt steeds maar op doodlopende wegen uit.

Met : Steve Coogan, Richard Gere, Laura Linney , Rebecca HallGeen opmerkingen: