vrijdag, maart 29, 2019

All is lost - J.C. Chandor

All is lost op IMDb (6,9)
Oudje, maar opeens weer in roulatie op Film1. Aangezien ik deze destijds niet heb gezien, nu maar meegepakt. Want ik vind Robert Redford altijd fijn acteren: er zit een mooie combinatie van parmantigheid en twijfel in zijn maniertjes, ik ben er wel van. Dat komt goed uit, want ik deze film heb ik niets anders: Redford speelt de film geheel in zijn eentje . Zijn enige tegenspeler is de zee. Die probeert hem continue van het doek te spelen maar hij is hardnekkig.

Ergens in de Pacific zitten we, ver boven de Indonesische eilanden. Wereldzeiler , onze man in beeld, botst met zijn schip op een verloren zeecontainer (zoals er rondom onze Waddeneilanden ook een aantal liggen, u weet). Het is niet direct fataal, maar een best gat in de boeg maakt het afronden van zijn reis toch tamelijk lastig. Provisorisch lost hij het om door waterwerend doek over de zijkanten te lijmen. Het houdt iets tegen en we gaan verder met de reis.
Al snel raakt onze man in zwaar weer en blijkt er geen houden meer aan. Kapseizen en uiteindelijk een gebroken mast maken dat stukje bij beetje de boot meer water maakt. Wat hij ook verzint, uiteindelijk blijkt er geen redden meer aan. Hij moet overstappen in zijn liferaft, een professioneel vlot dat bijna als een rubberboot oogt. Voordat de boot zinkt, haalt hij nog zoveel mogelijk bruikbare zaken van boord, zoals de sextant waarmee hij zijn dobberkoers bepaalt. Hij merkt dat hij in de buurt zit van de drukbevaren straat waar alle mega-containertankers passeren en gaat proberen de aandacht te trekken.
Tot twee keer toe wordt hij gedesillusioneerd want niet opgemerkt door de schepen. Het water raakt op, vissen is lastig want er cirkelen haaien om de boot. Hij verzwakt per dag meer , na acht dagen dobberen  lijkt alles verloren.

Met : Robert Redford

Geen opmerkingen: