zondag, maart 17, 2019

Professor Marston and the Wonder Women - Angela Robinson

Professor Marston and the Wonder Women op IMDb (7,1)
Behoorlijk interessante film. Niet in alles even geslaagd maar de combinatie van een interessant - waargebeurd - verhaal en een intrigerende psychologische omwenteling maken het geheel de moeite waard.
Jaren 20, vorige eeuw. William Marston is professor en psycholoog, zijn vrouw Elizabet is doende het te worden. Zijn colleges zijn in die dagen een interessant event: hij heeft een onconventionele methode ontwikkeld om net zo onconventioneel gedrag te kunnen plaatsen. Daarbij heeft hij de oervorm van de leugendetector ontwikkeld, die nog net niet goed genoeg is om de boer mee op te gaan.
Wanneer in zijn colleges de wonderschone Olivia Byrne verschijnt, schudden zijn zekerheden in hun tuig. Hoewel gek op zijn vrouw ontwikkelt hij een verliefdheid op zijn leerlinge, die zich vanwege haar interesse voor de materie heeft aangemeld als persoonlijk assistent van hem en zijn vrouw.
Zijn vrouw ziet het met een schuin oog aan, zegt niet in de wieg gelegd te zijn voor jaloezie maar verloochent die stelling binnen de kortste keren. Olivia op haar beurt geeft eigenlijk aan dat haar interesse meer uitgaat naar Elizabeth dan naar William. In deze complexe verstandhouding werpen ze zich gedrieën op de perfectionering van de leugendetector, waarna ze met hun bevindingen de boer op kunnen.
De spanning tussen de driehoek is continue aanwezig, het wachten is op de ontlading. Als die er dan uiteindelijk komt, is er voor de drie geen weg meer terug. Ze moeten handen en voeten geven aan hun gewaagde gedrag en dat is volop in strijd met de tijdgeest. Het geheim blijft niet lang houdbaar en ontslag volgt. In de naweeën daarvan ziet William een nieuw verdienmodel: hij denkt dat hij zijn ideeën over seksualiteit, psyche en macht het beste kan uitdragen via een stripverhaal. Hij ontwikkelt de superheldin Wonder Woman, die het goede van wereldverbeteraar verbindt met het dominante van een bazige sterke vrouw.
Het trio staat onder continue spanning: met elkaar, met hun werkzaamheden en - dat vooral - met de burgermaatschappij , die niets moet weten van hun radicale ideeën. Hoewel: de strip wordt aanvankelijk best een succes.

Zelf had ik niet verwacht dat ik een gecombineerd verhaal van bondage, striphelden en machtsspelletjes twee uur zou volhouden, maar het ging me in dit geval makkelijk af. Keurige film.

Met : Luke Evans, Rebecca Hall , Bella Heathcote

Geen opmerkingen: