vrijdag, maart 29, 2019

The Aftermath - James Kent

The Aftermath op IMDb (6,1)
Thematisch zeer interessante film, vandaar dat ik mijn weerstand tegen de hoofdrolspeelster opzij zette. En gelukkig maar, want de film kwam echt wel bij me over.

Verlies is universeel, oorlog doet pijn aan beide zijden van het gevecht. Dat is de belangrijkste conclusie als we een kwartiertje op weg zijn in deze film. 1945, 5 maanden na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Duitsland is opgedeeld in vier kwadranten, de stad Hamburg valt onder de verantwoordelijkheid van de Britten. Generaal Lewis Morgan wordt er gestationeerd en vordert een huis van een welgestelde Duitse architect als woning. Hij laat zijn vrouw overkomen, want de verwachting is dat hij wel enige tijd bezig zal zijn met herstelwerkzaamheden en wederopbouw. De bevolking is opstandig, er zijn nog aardig wat Hitler-gezinde verzetsgroepen actief dus de Britten dienen waakzaam te zijn.
Lewis lijkt uit ander hout gesneden , lijkt vergevingsgezinder dan de meesten van zijn collega's. Al snel leren we waarom: hij weet dat de Duitsers behalve daders ook slachtoffer zijn, net als hij eigenlijk. Zij verloren hun zoontje bij een bombardement op London, de Duitse architect verloor zijn vrouw door geallieerde platwalserij op Hamburg. Die setting is belangrijk voor de sfeer: niemand vertrouwt elkaar, maar iedereen herkent de pijn van zijn tegenstander.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de aanvankelijke stugheid van mevrouw Morgan plaats maakt voor een langzame dooi tussen de verhoudingen. En de temperatuur loopt verder op wanneer architect Lubert demonstratief weerstand uitlokt door haar het hof te maken. Schoorvoetend (wat een prachtig woord is dat toch) breekt de passie bij Rachael Morgan los, een passie die ze al zo lang mist in de relatie met haar plichtsgetrouwe soldaatje.
De verhouding escaleert wanneer Morgan voor de verwerking van een aanslag zes dagen van huis moet. Bij thuiskomst treft hij een totaal ander huis, maar ook een totaal ander Hamburg aan.

Met : Keira Knightley, Alexander Skarsgaard, Jason Clarke

Geen opmerkingen: