zaterdag, maart 16, 2019

Sweet Country - Warwick Thornton

Sweet Country op IMDb (6,9)
Pittige film , alhoewel ie lekker kabbelend verloopt. Trage shots , flashbacks en wijde beelden maken de film een prettige cinematografisch werkje. Het onderwerp staat daar echter tamelijk haaks op. Het verhaal is hard, het is onprettig en er wordt stevig op de man gespeeld. Maar dat is nodig, als racisme je onderwerp is.

Ook Australië heeft zijn "Wilde Westen" periode gehad. Hun indianen waren de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners. Echter: de macht en de eigendommen, de farms en het dagelijks leven waren allemaal in handen van de blanken. Veel verder dan knecht kwamen de onderdrukten niet, dagelijks moesten ze een hoeveelheid vernederingen ondergaan die de blanke baas straffeloos kon uitspreken en toepassen. Men was redelijk rechteloos dus.
Sam Kelly is een minzame boerenknecht, die gelukkigerwijze bij een rechtvaardige baas is beland. Als die baas een verzoek krijgt van zijn buurman of hij personeel wil uitlenen om zijn land te omheinen , zegt die dan ook direct toe. Hij geeft de buurman wel mee dat hij iedereen als zijn gelijke behandelt en dus niet wenst dat de buurman diens agressie en haat op zijn medewerkers loslaat.
Het lijkt even goed te gaan, maar al snel merken we dat de zelfingenomen klootzak, die de buurman is en die hij niet binnenboord kan houden, over de schreef gaat. Ten eerste misbruikt hij onder dreiging Sam's vrouw, ten tweede is hij in de samenwerking met Sam nogal onuitstaanbaar.
Als de klootzak het flikt om een jonge knecht van een andere boerderij te ketenen na diens werkzaamheden, lopen de zaken uit de hand. De jongen ontsnapt, de boer gaat boos verhaal halen en komt daarbij Sam tegen. Er ontstaat een vuurgevecht en Sam kan niet anders dan overhalen.
Nu is het Sam's beurt om te vluchten. Met zijn vrouw weet hij lang uit handen te blijven van de sheriff en zijn posse. Totdat hij van zijn vrouw hoort wat er is gebeurd.


Met : Hamilton Morris, Bryan Brown, Sam Neill, Tremayne Doolan

Geen opmerkingen: