zondag, december 10, 2023

A Guide to recognizing your saints - Dito Montiel

A Guide to recognizing your saints op IMDb (6,9)
 A Guide to recognizing your saints op Moviemeter (3,21)

Ook deze lang geleden gezien, zelfs nog voor de tijd van mijn recensie-schrijverij. Dat moet dus nu maar gebeuren. Sfeervolle film, maar achteraf wel hyperdruk. Veel geschreeuw in huis en in de vriendenkring, maar het straalt desondanks wel warme gevoelens voor elkaar uit. Al kost het vaak jaren om dat ze zien, zo ervaart hoofdpersoon Dito.

Dito is een slimme jongen die in het Italiaanse deel van New York woont, Een groot deel van het leven speelt zich op straat af, waarbij vaak een agressie vrij komt die niet geheel bij Dito past. Daarvoor is hij iets te gevoelig. Zijn vader betreurt dit, die ziet zijn zoon liever excelleren op de boksschool (mede omdat hij zo beter kan overleven op straat). Regelmatig houdt pappie hem het voorbeeld van vriend Antonio voor: die gaat nimmer gevaar en geweld uit de weg en loopt continu geschaafd en verwond door de wijk.  De spanning loopt op doordat het vriendengroepje in een competentiestrijd komt met een graffiti-groep uit de aanpalende wijk. het gaat er niet zachtzinnig aan toe. 

Dito loopt hierdoor gevaar en  is vast van plan te verhuizen, het adagium "Go west, young man" is hem op het lijf geschreven. Daarvoor moet hij wel zijn lieve vriendinneetje Laurie achter zich laten én zijn vriend Antonio een achterblijver maken. Hoe zwaar dat allemaal al is, het weegt niet op tegen de verwijdering die hij hiermee met zijn vader laat ontstaan. Paps vergeeft hem niet dat zijn zoon kiest "voor de makkelijke weg", hij verwijt Dito dat ie hem in de steek laat. "Je bent mijn zoon niet meer" , krijgt Dito te horen. Dito kiest voor overleven, hoeveel pijn dit ook oplevert.
Twintig jaren duurt het, voordat Dito zich weer eens in zijn oude buurt laat zien. 

Met: Robert Downey Jr. , Shia Labeouf, Chazz Palmintieri, Channing Tatum, Rosario Dawson, Dianne Wiest, Martin Compston

FIN - song : Ace Frehley - New York Groove 

Geen opmerkingen:

Back to Black - Sam Taylor-Johnson

Back to Black op IMDb (6,7)   Back to Black op Moviemeter (2,80) Ik houd erg van biopics (vooral omdat ze doorgaans zijn gebaseerd op een kr...