zondag, december 17, 2023

Leave the world behind - Sam Esmail

Leave the world behind op IMDb (6,5)
 Leave the world behind op Moviemeter (3,11)

Ja, hier kon ik wel wat mee. Wisselende reacties gehoord op deze, maar mijn vrouw schatte in dat ik dit wel zou gaan waarderen. Klopt, ik ben wel van dit sinistere uitzichtloze sfeertje, zonder dat er meteen aan parallelle werelden en aliens moet worden gedacht. Uitstekend spel van de acteermastodonten in de hoofdrollen, goede doorbraakrol voor de jonge Myha'la die een irritante maar glasheldere dochterrol speelt.

Amanda is er wel even klaar mee, met al die lastige mensen die aan haar hoofd zeuren en die hun dagelijkse ding doen. Ze boekt een weekendje weg, de stad uit: lekker ontspannen in een landhuis in Long Island. Met recht hoor: prachtig huis, zwembadje erbij en een strand in de buurt. Het drukbezette stel komt zelfs weer even aan seks toe, tijd voor elkaar was ze lang niet gegeven. 

Eenmaal op het strand lijkt de ontspanning in te dalen maar die wordt al snel verstoord: een olietanker - die nu nog een stukje uit de kust ligt- raakt stuurloos en koerst recht op het strand af. Paniek, rennen, vluchten: het schip strandt. Geen gewonden, maar wel volop verbazing hoe dit kon gebeuren op wat een relaxdagje had moeten worden.

Eenmaal terug in de vakantiewoning wacht het gezin een nieuwe verrassing: er staan een vader en dochter voor de deur die beweren de eigenaren van het huis te zijn. Ze zijn onderweg gestrand door de verkeerschaos en zouden nu gaarne willen overnachten in de kelder van het huis. Vooral Amanda biedt weerstand, manlief Clay is hier meer open in en biedt ze onderdak. 

Niemand voelt zich meer op zijn gemak, de vakantie voelt niet echt meer als vakantie. Daar komen nog wat dingen bovenop: internet werkt niet meer, men krijgt korte flitsen door als zou de oostkust van de VS volledig gehackt zijn door criminelen, hetgeen de verkeerschaos en de gestrande schepen en vliegtuigen verklaart. Naast de spanning die van buiten komt, komt ook binnenshuis de boel onder druk te staan door de onverenigbaarheid der karakters van de twee gezinnen. Nood breekt wet: men zal moeten samenwerken om deze onverklaarbare ellende te overleven.

Met : Julia Roberts, Mahershala Ali, Ethan Hawke, Myha'la, Kevin Bacon

FIN - song : The Rembrandts - I'll be there for you

Geen opmerkingen:

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...