zondag, december 31, 2023

Operation Kandahar (aka Kanahar/ Burn Run) - Ric Roman Waugh

Kandahar op IMDb (6,1)
 Operation Kandahar op Moviemeter (2,86)

Alsof het zo moest zijn, sloot ik het filmjaar 2023 vlammend af. Het was knokken, het was strijden, de boel moet in de hens. En als je daarom verlegen zit, dan kun je dus altijd Gerard Butler bellen. Ik hoop voor de man dat ie de feestdagen rustig thuis kon doorbrengen, want verder loopt die man de hele dag te rennen tussen de vlammen, ik zie hem niet gauw in een Franse praatfilm verschijnen.

Butler begint de film als Tom Harris, klusjesman (althans, dat moeten wij denken). In de woestijn bij het Iraanse Qom is hij bezig om verstoorde communicatielijnen te herstellen. Wat de Iraanse agenten die hem begeleiden niet weten, is dat hij stiekem een Trojaans paard installeert, dat op commando de nabijgelegen ondergrondse kerncentrale kan verwoesten. (Dit zijn de eerste twee minuten he, bent u er nog?) Het lukt, vanuit Langley laten zijn bazen de woestijncentrale imploderen. Harris rijdt met zijn busje terug naar de stad en bereidt zich voor op de vlucht naar huis, naar het examenfeest van zijn dochter. 

Helaas is de Iraanse geheime dienst ook niet achterlijk en zij achterhalen al snel de identiteit van de twee technici. En dat niet alleen, ze vinden ook hun verblijfplaats: Harris moet direct op de vlucht en weet slechts met de grootste moeite de grens bij Afghanistan te bereiken, waar hij door CIA-mattie Roman wordt opgevangen. Hoewel Harris direct naar huis wil, weet Roman hem te overtuigen nog één klein klusje te doen: net boven Kandahar moet hij een operatie uitvoeren die hem weer even in het Iraanse grondgebied brengt. En laat ie daar nou net weer de mensen tegenkomen die naar hem op zoek zijn. Harris wordt door meerdere partijen (Iran, IS, Pakistan, Afghaanse stammen) om meerdere redenen achtervolgt, maar hij staat zijn mannetje!

Met: Gerard Butler, Bahador Foladi, Navid Negahban, Travis Fimmel, Ali Fazal

FIN - song : Tom Rhodes/ Hustle Standard - Low tide 

Geen opmerkingen:

Challengers - Luca Guadagnino

Challengers op IMDb (7,8)   Challengers op Moviemeter (3,80) Gelijk maar meegepakt op première avond, terwijl ik mezelf niet heel goed ingel...