zaterdag, mei 28, 2016

Hotell- Lisa Langseth

Hotell op IMDb (6,5)
Achteraf boeiender dan ik dacht. In een lange aanloop zien we de bloedmooie Erika op het kraambed, waar het hartstikke misgaat en haar kind geboren wordt met hersenbeschadiging. Hetgeen leidt tot een affectie-probleem: Erika kan zich er niet toe zetten het kind te koesteren en raakt volledig in zichzelf gekeerd. Haar goedwillende vriend pakt alles moedig op maar dreigt toch zijn vrouw kwijt te raken in haar sombere inzichzelfgekeerdheid (is dat echt 1 woord?) .
Hij krijgt haar zover dat ze naar een zelfhulpgroep gaat: kringgesprekken over ieder persoonlijke psychische problemen. Aanvankelijk luistert ze alleen maar, heel mondjesmaat durft ze na een aantal sessies te reageren op haar mede-clienten. Haar visie is : maak van je hoofd een hotel, met allemaal verschillende kamers. Voor elk gevoel een ; als de ene je niet bevalt , verhuis je gewoon naar de volgende kamer.
Ze legt dat uit aan haar groepsgenoten en er ontstaat een variant op de groepstrip van " One Flew Over The Cuckoo's nest" : een legertje psychisch onvaste mensen trekt erop uit , inderdaad in een hotel, alwaar ze zich bezig gaan houden met zelfhulp. De samenstelling van de groep zorgt ervoor dat elk van de vijf individuen de kans krijgt om zijn eigen afwijkingen classicaal behandeld te zien. Nou ja, elk, Erika blijft bespiegelend.
De roadtrip lijkt voor iedereen tot een succes te worden. Lijkt. Want als men in een van de vele aangedane hotels middenin een bruiloft belandt en er een conflict dreigt met de bruiloftsgasten, komt het tot een gruwelijke catharsis.

Dat laatste stuk is, hoewel niet geheel onverwacht, een heel sterke wending omdat het de posities van de vijf patienten door elkaar husselt. Een knappe psych-film dus.

Met oa: Alicia Vikander, David Dencik, Simon J Berger

Geen opmerkingen: