dinsdag, mei 10, 2016

Men & Chicken (Maend & Hons) - Anders Thomas Jensen

Men & Chicken op IMDb (6,7)
Absurdistische komedie. Met een heel wrang ondertoontje. Schrijver dezes houdt daarvan maar kan zich heel goed voorstellen dat wat er in deze film gebeurt voor sommigen behoorlijk ver gaat. De maker van de film had al een aardige reputatie opgebouwd, gaarne beveel ik u zijn eerdere film "Adam's apples" aan. Hier gaat ie nog een stukje verder. Genetische manipulatie, het is een heet onderwerp. Ter relativering zouden mensen deze film kunnen gaan zien.

Twee sociaal wat minder geslaagde broers staan aan het sterfbed van hun vader. De een op tijd, de ander te laat. Alles wat vader nalaat is een videoband. Daarin meldt hij dat hij niet hun echte vader is, sterker nog: dat zij beiden ook niet eens dezelfde moeder hebben. De slimste van de twee duikt de papieren in en ontdekt dat ze beiden nazaten zijn van een excentrieke professor die woont op het afgelegen eiland Ork. Derwaarts!
Eenmaal daar aangekomen ontdekken ze dat er nog drie zijn, 3 x een "brother from another mother'. Onmiskenbaar zijn ze familie , want de hazenlip en nog enkele fysieke mutaties verbindt hen onherroepelijk. Stukje bij beetje worden de twee opgenomen in het leven van de andere drie. Als ze zich veilig en geaccepteerd wanen, gaat de slimste toch op onderzoek uit. Hij ontdekt iets gruwelijks, iets wat de andere broers zo lang mogelijk voor hem geheim hebben proberen te houden. Kwartjes vallen. het broederlijk gedrag wordt plots verklaarbaar. En het verenigt de broers in hun diversiteit.

Ik kan niet anders zeggen dan "zien is geloven", de gedachte van de film is te absurd om te beschrijven. Undskyld!
Met oa : Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Soren Malling

Geen opmerkingen: