zondag, januari 31, 2021

Kubrick by Kubrick - Gregory Munro

Kubrick by Kubrick op IMDb (7,5)
 

Intelligente documentaire over leven (een klein beetje) en werk (het overgrote deel) van meestercineast Stanley Kubrick. Ik heb niet alle films van hem gezien omdat ik niet voor alle genres warmloop, maar over Kubrick wordt gezegd dat  - in alle genres waarin hij films maakte - hij juist de beste film in dat specifieke genre maakte. De beste sciencefictionfilm? Kubrick. De beste oorlogsfilm? Kubrick. Vult u hier zelf maar aan. 

De film legt bloot dat Kubrick - hoewel een enorme family man- een maniakaal denker was. Massale scenes moesten 100 keer opnieuw als het hem niet zinde (waarbij dan vaak achteraf voor de eerste of tweede take werd gekozen). Gebruik van materiaal en kleding moest authentiek zijn: voorafgaand aan een film verslond hij een jaar lang al het beschikbare leeswerk en begon vervolgens vanuit het beeld te denken. Zijn eerste beroep als fotograaf kwam hem hierbij goed van pas: oog voor enscenering, oog voor beeldvulling: niet voor niets wordt nog steeds veel geciteerd uit de films die hij maakte. Acteurs komen aan het woord en vertellen zonder uitzondering over de veeleisende regisseur, die zoveel druk legde dat hij uitendelijk louter het beste uit zijn acteurs haalde. 
Wat mij betreft onderbelicht in deze docu: zijn muziekkeuze. De muziek van 2001- A Space Oddysey was mede bepalend voor de spanning en het horen van de klanken achter bepaalde scenes van "Eyes wide shut" (Kubrick's laatste film) maakte dat ik de verwarring van die film weer snel kon oproepen. En hem snel weer eens wil gaan zien. Dan kun je wat, toch? 

Met : Stanley Kubrick , Malcolm McDowell , Jack NicholsonGeen opmerkingen:

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...