zaterdag, januari 02, 2021

The Horsemen - John Frankenheimer


 The Horsemen op IMDb ( 6,3)

Uraz wil graag net zo'n grote en succesvolle ruiter zijn als zijn vader, stamhoofd Tursen. Tot ver in de omtrek praat men over de heldendaden van Tursen, die ooit de allerzwaarste paardenwedstrijd van het land won: de Bushkazi. Als het Uraz zou lukken om dat kunststuk te herhalen en daarmee opnieuw de eer aan de stam en het dorp te verstrekken, dan zal hij Uraz zijn allerbeste paard, de hengst Jahil, schenken.

Lang ziet het er naar uit dat het Uraz lukt, maar vlak voordat hij de zege binnensleept wordt hij van zijn paard geworpen en breekt zijn been. Hoewel het paard met een andere ruiter alsnog wint, is de schaamte bij Uraz groot. Net zoals zijn wond, overigens. 

Om zich toch te bewijzen besluit Uraz de terugtocht vanuit Kabul niet over de makkelijkste route te doen, maar over een geveaarlijke route door de bergen. Met alleen zijn knecht Mukhi gaat hij op pad , de ontberingen tegemoet. Onderweg sluit zich ook nog de "onaanraakbare" nomadevrouw Zereh bij hen aan. Al snel lijken zijn twee begeleiders uit te zijn op de het geld van de steeds koortsiger wordende Uraz, voor wie het gevaar nu van alle kanten komt. Zal hij ooit zijn vader weer in de ogen kunnen kijken? 

Met Omar Sharif, Jack Palance, Leigh Taylor-Young 




Geen opmerkingen:

Sun Children (aka Khorshid/The Sun) - Majid Majidi

Sun Children op IMDb (7,1)   Sun Children op Moviemeter (3,71) Deprimerende film, ondanks dat ie voortdurend naar het licht toe werkt. Natuu...