zondag, januari 03, 2021

Serpico - Sidney Lumet


 Serpico op IMDb (7,7)

Klassieke politiethriller met een van de eerste hoofdrollen voor Al Pacino. Aan alles is te zien wat deze mega-acteur in huis heeft. Zijn gedrevenheid, zijn charme en zijn agressie: het komt allemaal al over het voetlicht in deze bepalende rol. 

Frank Serpico komt ambitieus van de politieacademie af en is klaar voor een levenslang dienende baan. Al snel blijkt hij een unieke agent te zijn. Eentje die zo hard gaat op zijn werk dat ie al snel meer wil dan het wijkagenen-werk. Hij wil richting rechercheur, hij wil in gewonke kleding de straten op om misdaad aan te pakken. Maar hij loopt tegen problemen aan als hij aangeeft zuiver te willen blijven: hij neemt geen geld aan van ondernemers die daarmee willen dat de politie een oogje toe knijpt. Hij wil niet de andere kant op kijken als goksyndicaten smeergeld betalen in ruil voor stilzwijgen. 

Hij weet het lang te rekken maar er komt een moment dat hij het niet meer alleen redt: zijn collega's vinden zijn houding verwerpelijk en matennaaierij, zijn meerderen geloven hem niet als hij om onderzoeken vraagt, niemand grijpt in. Het wordt heet onder zijn voeten, hij moet op zijn tellen en zijn veiligheid passen, want er zijn velen in het corrupte politieteam die hem wel kunnen , ahum , schieten. 

Met : Al PacinoGeen opmerkingen: