woensdag, januari 13, 2021

Murder by Death - Robert Moore


 Murder by death op IMDb (7,4)

Precies wat ik nodig had gisteravond: een lekkere flauwe film, een no-brainer in anderhalf uur. Heb me goed vermaakt bij dit oud formulewerkje, mede door de sterrencast die er in zat. Het ene deel zat al aan het einde van de carrière (Alec Guinnes en Peter Sellers) , voor de andere moesten de grote successen nog komen (Maggie Smith en James Cromwell bijvoorbeeld.). Opzet geslaagd. 

De excentrieke rijkaard Lionel Twain nodigt 's werelds vijf beste detectives op zijn kasteel uit om een moord op te lossen. An sich nog niet vreemd, ware het niet dat de moord nog moet plaatsvinden. Vanuit verre windstreken komen ze : de Aziatische speurder Wang (moddervet cliché gespeeld door Peter Sellers), de Amerikaan Diamond, de Belg Perrier en de klassiek Britse karikaturen Jessica Marbles en Dick Charleston. U begrijpt nu al dat dezen natuurlijk vormgegeven zijn naar bekende detective-verhalen uit de gehele wereld. 

Voeg aan het samenzijn van de beste misdaadoplossers ter wereld nog toe dat het kasteelpersoneel op zijn minst bevreemding wekt : een blinde butler die zijn weg door het kasteel perfect vindt en een doofstomme kokkin die alles observeert maar zo ongeveer alles doet behalve koken. Daar komt natuurlijk een bijzonder raar diner van. En dat is lastig omdat de aanwezigen weten dat er in hun midden, hier aan tafel waarschijnlijk, een moord zal worden gepleegd die moet worden opgelost om de beloofde beloning te kunnen incasseren. Het wordt een vervreemdend schouwspel. 

Met : Alec Guinness, Truman Capote, Peter Falk, David Niven, Maggie Smith, Peter Sellers


 


Geen opmerkingen:

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...