dinsdag, januari 19, 2021

The Midnight Sky - George Clooney


 The Midnight Sky op IMDb (5,6)

"Het is geen rocket science" is de uitdrukking die ze altijd gebruiken om aan te duiden dat iets niet heel moeilijk kan zijn. Als het dan een keertje wél rocket science is, zal het dan ook wel knap lastige materie zijn. Dat klopt , ik heb doorgaans grote moeite om films als deze "te snappen". Het helpt altijd als ik het ontleed in factoren en dan blijft in dit verhaal grotendeels het stukje "onbeantwoorde liefde" en "wereldvreemde wetenschapper" over. Overigens is dat míjn beoordeling daarvan, ik kan me goed voorstellen dat liefhebbers van sciencefiction het water in de mond loopt met al die fraaie decors en al die technische frutseltjes. 

Augustine Lofthouse is een geniaal wetenschapper die veel heeft betekend voor het ruimtereizen naar de verre Jupiter-maan K-23 . We bevinden ons inmiddels in het jaar 2049: verkenningen in de ruimte hebben er inmiddels toe geleid dat de betreffende maan aangewezen is als beste alternatief voor de mens om in de ruimte verder te kunnen leven.

Dat blijkt nodig omdat de aarde er nog erger aan toe is dan we nu - in 2021- kunnen vermoeden. Radioactieve straling is toegenomen tot een te gevaarlijk niveau en men moet over gaan tot evacuatie. Dat moet allemaal plaatsvinden vanaf bases in de poolcirkel waar - zoals voorspeld - de vernieting van de aarde als laatste zal toeslaan. Lofthouse is vastberaden: hij gaat niet mee, hij weigert in de capsules te stappen die de menen weg brengt. Zijn aardse taak zit erop , vindt hij. Hij is ziek en heeft toch al niet lang meer, dus gunt hij zijn plek aan anderen. Op deze manier kan hij proberen om vanaf aarde de contacten te onderhouden met de ruimte.

Daar , in die ruimte, zweeft op dat moment het ruimteschip Aether, dat onderzoek heeft gedaan op K-23 en nu terug op weg naar aarde is om de bevindingen te delen. Ze krijgen echter steeds maar geen contact met de thuisbasis, wij weten dankzij bovenstaande gebeurtenissen waarom dat is.   
Lofthouse heeft ondertussen nog een andere achterblijver ontdekt, een jong meisje genaamd Iris en hij ontfermt zich over haar. Samen ondernemen ze een barre pooltocht om vanuit een andere basis te proberen contact te krijgen met ruimteschip Aether. Zowel in de ruimte als op aarde hebben de laatste mensen moeite om de omstandigheden te doorstaan. 

Met : George Clooney, Felicity Jones, David Oyewolo, Carolinn Springall, Kyle ChandlerGeen opmerkingen:

Back to Black - Sam Taylor-Johnson

Back to Black op IMDb (6,7)   Back to Black op Moviemeter (2,80) Ik houd erg van biopics (vooral omdat ze doorgaans zijn gebaseerd op een kr...