dinsdag, januari 26, 2021

Proxima - Alice Winocour


 Proxima op IMDb (6,4)

Voor de tweede keer in een week thuisbioscoopte ik mezelf de ruimte in. Of beter: bevond ik mij in de wereld van de ruimtevaart. Dit keer draaide het echter vooral om de voorbereidingen voor zo'n vlucht en die kwamen in deze indringende film goed en gedegen over. 

Je zult maar je hele leven al de overtuiging hebben dat je astronaut wilt worden, alles in je leven daarvan in dienst stellen en dan - als je uiteindelijk wordt uitverkoren voor een vlucht naar Mars - last van wroeging krijgen. Sarah Loreau is zo iemand: een getalenteerde sterke vrouw die terecht wordt uitgekozen voor een ESA-missie naar Mars. 

Ze zou een gat in de lucht moeten springen maar ze ziet een groot probleem opduiken: haar jonge dochtertje zal haar een jaar moeten missen. Terwijl dat meisje het al zo moeilijk heeft : haar ouders zijn gescheiden en behoorlijk verschillend, zij zelf heeft leerproblematiek op school. Moeder Sarah weet daar door een strikte aanpak goed mee om te gaan, doet veel aan thuisonderwijs en begeleidt haar dochter waar het kan. Elk vrij moment dat Sarah niet hoeft te trainen en te leren, wordt in het samenzijn met haar dochter Stella gestoken. 

Met het vooruitzicht dat ze dat een jaar niet kan doen en dat Stella op haar wat losser in zijn vel zittende vader zal zijn aangewezen, begint het te knagen bij Sarah. Ze weet dat haar dochter haar dit kwalijk zal nemen, ze weet dat ze uit elkaar zullen groeien , dat er verwijten zullen komen. Het bemoeilijkt de pittige opleiding die Sarah volgt, zeker als ze in de laatste weken voor de lancering in quarantaine moet op de basis in Baikonoer, Kazachstan. Haar twee reisgenoten ( de wat nukkige en mannelijke Mike en de vriendelijke en sociale Anton) zien dat Sarah steken laat vallen in de voorbereiding. De foutjes die ze maakt vormen een risico voor een deelname, dat beseft Sarah maar al te goed. 

Met : Eva Green , Matt Dillon, Zelie Boulant, Aleksej Vateev , Lars Eldinger, Sandra HullerGeen opmerkingen: