donderdag, januari 17, 2019

Le fidéle (aka Racer and the Jailbird) - Michaël R. Roskam

Le fidéle op IMDb (6,4)
Twee van de drie delen lang kon ik deze film aardig trekken, het laatste deel was wat mij betreft over the top. Focus derhalve op de eerste twee delen , waarin ik twee exceptionele acteurs (de wervelende Adele Exarchopoulos en de ingetogen krachtpatser Matthias Schoenaerts) een vurige liefde voor elkaar zie opvatten.
Zij (Bibi) is autoracer, hij (Gigi) doet zich voor als autohandelaar maar op zijn voorhoofd staat iets heel anders geschreven. Ondanks dat iedereen direct (en Bibi iets later) ziet dat meneer met heel andere praktijken bezig is, krijgt de liefde kans. Hij moet soms "voor zaken twee dagen naar Polen" en ze geeft hem die ruimte, hij heeft immers beloofd daarna met haar weekends weg te gaan en uiteindelijk wellicht zelfs te emigreren.
Wij weten dan allang dat hij heel andere dingen doet in die dagen: Gigi is de onbenoemde leider van een gangsterbende, die vormgegeven lijkt naar de Bende van Nijvel. Gewelddadige overvallen op banken en geldtransporten vormen de hoofdmoot van de activiteiten van de bende, die elkaar al sinds de jeugdinternaten kent. Wanneer het bij een overval misgaat en er een agent omkomt, wordt de opsporing verhevigd en komen de heren in het vizier van de recherche.
Bibi vraagt zich af waar haar mannetje blijft en ontrafelt stukje bij beetje diens geheim. Wanneer de politie haar confronteert, werkt ze mee uit overtuiging dat zulks het beste zal werken voor haar man en dus voor haar relatie.
Vanaf het moment dat Gigi opgepakt wordt, kantelt de film. Fraai is het om te zien dat zij haar liefde niet ontkent, ze laat hem niet vallen. Maar de ontwikkelingen die dan volgen , doorkruisen alle goede voornemens.

Met : Matthias Schoenaerts, Adele Exarchopoulos

Geen opmerkingen: