zaterdag, januari 05, 2019

Shoplifters (Manbiki kazoku) - Hirokazu Koreeda

Shoplifters op IMDb (8,1)
Lang dacht ik de film oneindig gezapig zou blijven, met een weliswaar lieve maar niet verheffende sfeer. Maar nee, plots was daar de shock, de stijlbreuk. En plots werd het een levende film, met een verrassende verdieping van elk karakter waar we tot dan toe naar keken. Films van Koreeda zijn nooit bruisende actiehelden-verhalen, maar nu duurde het toch echt even voordat we ons aan een conflict konden laven.

Het lijkt een bijzonder gezinnetje, die groep mensen die we volgen in deze film. Een oude oma, een vader, een moeder , een zusje(?) en een zoon. Waar dan kort na aanvang nog een dochter aan wordt toegevoegd. Althans: zo kijkt de buitenwereld ernaar. Wij komen er achter dat men weliswaar leeft als één familie, maar dat er geen enkel lid van het gezin familie is van een van de anderen. Het is een toevalsgezin, als je het zo wilt noemen.
Ze verdienen de kost met schamele baantjes en wat er dan nog tekort schiet, wordt bij elkaar gestolen uit de supermarkten. Want: "spullen die in de winkel liggen, zijn dan eigenlijk nog van niemand".
Vader is vooral met zijn zoon op stap, die een uitstekende winkeldief blijkt te zijn. Wanneer zij op een van hun strooptochten een kleutermeisje tegenkomen die overduidelijk gestraft is thuis en die het ongeluk uitstraalt met elke oogopslag, dan nemen de "mannen" haar mee.
Terwijl er op tv gerept wordt van een ontvoering, zijn zij hard bezig om het meisje hun nieuwe dochter te maken en haar thuis te laten voelen bij deze bijzondere groep. En het lukt!
Het meisje herstelt van het haar aangedane geweld, het "broertje" ontfermt zich over haar en neemt haar mee, vader en vooral moeder voelen een oprechte warmte voor haar. Oma, die met haar pensioentje feitelijk het enige vaste inkomen binnenbrengt, maakt de kleding voor het meisje en zo doet iedereen iets om het ongelukkige kind een beetje ongedwongen kind te laten zijn. Totdat..
Totdat oma overlijdt en de ouders besluiten om dat stil te houden. Er is geen geld voor een begrafenis en het maandelijkse inkomen van oma blijft cruciaal voor het draaien houden van het gezin. Langzaam begint het te wankelen: de overige gezinsleden hebben zo hun twijfels over de gang van zaken. Er knapt iets. En eigenlijk ook weer niet.

Met : Sakura Ando, Lily Franky, Mayu Matsuoka, Jyo Kairi

Geen opmerkingen: