zaterdag, januari 12, 2019

Sylvana, Demon of Diva - Ingeborg Jansen

Sylvana, demon or diva staat NIET op IMDb, wel op IDFA site
Opgenomen uitzending in de IDFA-week . Razend interessante documentaire, ook als je het puur filmisch bekijkt. In dat laatste geval namelijk zie je de poging van een rechtvaardig mens om staande te blijven in een harde maatschappij. Een maatschappij die vooral valt over je manier en je houding en die weigert iets dieper te gaan en een keer inhoudelijk te luisteren.
De documentaire loopt van Sylvana's vertrek bij DENK, start zo ongeveer tijdens de jaarlijkse scheldpartijen en bedreigingen tijdens het Sinterklaas-feest. De vrouw is een mikpunt , de vrouw is een uitlaatklep voor velen. Lang is haar weg, ver reikt haar pad: ze heeft een stip op de horizon gezet en wil daar naar toe. "Daar" is in eerste instantie de Amsterdamse gemeenteraad, waar ze kan beginnen met de inktvlek-verspreiding van haar beweging. Ongetwijfeld gaan we haar terugzien in Den Haag, omdat haar verhaal groter is, verder reikt dan alleen Amsterdam.
Persoonlijk vind ik dat ik-  bij al die politieke debatten van de afgelopen vijf jaar - daarin haar de zinnigste dingen heb horen zeggen van allemaal: er is een kernprobleem (we hebben een ongelijkwaardige samenleving) en ze wil naar meer evenwicht. Dat blijft ze aanstippen en dat vind ik goed. Natuurlijk is ze soms een opgewonden standje, natuurlijk roept ze wrevel op , natuurlijk ontmoet ze stevige weerstand. Maar ze probeert daarbij toch hoofd- van bijzaken te scheiden , ze leidt elke discussie steeds weer terug tot haar verhaal. Dat kun je rechtlijnig noemen, maar dat is in dit geval echt nodig. Althans , dat is mijn bescheiden mening.
De documentaire toont heel duidelijk haar politieke onervarenheid aan. Met name in het dossier of een van haar medewerkers nu wel of niet heeft gewerkt als psychiater heeft haar jonge partij niet altijd even (communicatief) handig geopereerd. Niet dat ze daarbij onwaarheden zou hebben gesproken, maar vooral dat ze niet altijd even slim met de hongerige "journalisten" om is gegaan. Die zijn natuurlijk niet geïnteresseerd in haar als politica, maar zijn uit op beschadiging en een uiteindelijke val. Daar is ze net aan ontsnapt, maar ze moet waakzaam blijven.

Interessante documentaire.

Met : Sylvana Simons

Geen opmerkingen: