zaterdag, januari 05, 2019

The Favourite - Yorgos Lanthimos

The Favourite op IMDb (8,1)
Prachtige film, voor wie het wil zien. Veel verschillende reacties had ik al gehoord over de nieuwe film van de moedigste regisseur van dit moment. Van "helemaal niks" via "tsja" naar "geniaal". Een film die dat over zichzelf afroept, is hoe dan ook gewaagd en interessant. Zelf zal ik dan ook niet nalaten dit aan te bevelen bij filmkijkers. Al was het maar om de magistrale cameravoering: Lanthimos gebruikt soms meerdere lagen beeld over elkaar, maar net zo makkelijk film hij met een visooglens: alles om de kijker maar te arresteren. Je wordt naar het scherm getrokken om de grootsheid van zijn inzichten zo optimaal mogelijk mee te maken.
Lanthimos is een verhalenverteller, en wat voor een. Wie destijds "Dogtooth" of "The Lobster" zag, weet dat hij niet schroomt om magische elementen toe te voegen om de kijker te ontregelen. Dat laat hij in deze film eigenlijk na- het is zijn meest lineair vertelde film tot nu toe- maar dan nog wordt er veel van de fantasie van de kijker gevraagd om alle voorgeschotelde menselijke afwijkingen te verwerken.
Alles aan deze film is vilein, de hoofdpersonen zijn stuk voor stuk gemene en egoïstische mensen. We bevinden ons aan het hof van Engeland, begin 19e eeuw. Oorlog met de Fransen en zo, niets nieuws. Het bepaalt de strijd in het parlement, het bepaalt het belang van het leger en het bepaalt de financiering daarvan door de adel. Maar al deze historische elementen zijn bijzaak in deze film: aan het hof zelf speelt zich minstens zo'n heftige strijd af. Koningin Anne is een labiele en ziekelijke vrouw, die zichzelf eigenlijk liever de dag door speelt dan dat ze zich met staatszaken bezighoudt. Haar belangrijkste hofdame, lady Marlborough, heeft dat messcherp in de gaten en trekt alle verantwoordelijkheden naar zich toe. Ze fluistert de koningin haar adviezen in, daarbij sterk het belang van haar man in de gaten houdend. Anne weet zich er af en toe geen raad mee, maar zolang zij geknuffeld en gekoesterd en zelfs af en toe bemind wordt, vindt ze alles best.
De zaak verandert als Abigail, het nichtje van Marlborough, aan het hof verschijnt. Oorspronkelijk behoorde zij ook tot de adelstand maar door blunders van haar vader is ze tot de bedelstaf vervallen. Ze hoopt op een betrekking aan het hof om langzaam zichzelf weer op te werken. Dat laatste lukt.
Sterker nog: ze blijkt minstens zoveel achterbaksheid in huis te hebben als lady Marlborough en ze weet zich door medische kundigheid in de kijker te spelen van de koningin. En als ze daar eenmaal staat, ontstaat er natuurlijk een machtsstrijd tussen de twee nichtjes: wie buigt het diepst om vervolgens het meeste invloed te kunnen uitoefenen?

Met : Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz

Geen opmerkingen: