woensdag, januari 23, 2019

Oh Lucy! - Atsuko Hirayanagi

Oh, Lucy! op IMDb (6,8)
Ingetogen Japanse romantische komedie. En dat is an sich al bijzonder ; niet dat ingetogene, dat zit wel in de aard, maar komedies zie je daar niet vaak. Misschien moet ik het ook tragikomedie noemen, want het zit hoofdpersoon Setsuko (later a.k.a. Lucy) niet mee in het leven.
We leren haar kennen wanneer ze op het dieptepunt van haar eenzame bestaan zit: vrouw alleen, saaie baan, weinig sprankeling. Haar zus heeft in het verleden haar verkering afgepakt en dat zit nog diep; het contact met haar zus is stroef, het contact met haar nichtje nauwelijks beter.
Wanneer die laatste contact met haar opneemt vanwege een bijzonder verzoek, aarzelt Setsuko dan ook: of zij het taallessen-abonnement van haar nichtje wil overnemen, tegen betaling. Niets te verliezen heeft ze, dus ze hapt toe. En gelukkig maar, want de eerste rimpeling verschijnt in haar gladde dagelijkse oppervlak: de Engelse lessen zijn bijzonder, zelfs lichamelijk contact (huggen!) is een onderdeel, tevens wordt de leerlingen gevraagd een andere identiteit aan te nemen. Stugge Setsuko wordt "vlotte" Lucy! Stukje bij beetje overwint ze haar schroom en ziet ze een uitweg uit de vlakheid.
Wanneer de leraar plots verdwijnt , terug naar de VS, en haar nichtje de leraar achteraan reist (er speelde dus meer dan alleen de lessen) trekt ze de stoute schoenen aan. Ze neemt vakantie op, reist naar Californië en weet verdorie de leraar ook nog te vinden. Haar zus reist mee -die wil haar dochter terug- waardoor de zussen op elkaar zijn aangewezen in dat vreemde land. De verschillen worden zichtbaar, langzamerhand ontbolstert zich een totaal andere vrouw dan de saaie Setsuko jarenlang leek.

Met : Shinobu Terajima, Josh Hartnett, Kaho Minami

Geen opmerkingen: