zondag, januari 06, 2019

Gifted- Marc Webb

Gifted op IMDb (7,6)
Behoorlijke draak, maar ook hier geldt weer dat ik hem niet met tegenzin heb uitgekeken. Ik weet niet of dat komt door de prima bijrollen van Octavia Spencer en Lindsay Duncan of door het prima opgebouwde verhaaltje, maar feit blijft dat je niet zomaar een 7,6 op IMDb bemachtigt. Dan zit er echt wel iets in je film dat beklijft.

Frank Adler heeft met tegenslag te kampen gehad, dat zien we bij de eerste aanblik al. Hij voedt een klein meisje op dat hoogbegaafd en (daardoor?) enorm lastig blijkt te zijn. Wanneer op een bepaald moment zijn thuisonderwijs tegen de grenzen aanloopt, zal het meisje toch naar school moeten. Maar welke? Je kunt het haar niet aandoen om haar in een "2+2=4" klas te stoppen als je weet dat ze zelf meer in formules, algoritmes en worteltrekken thuis is.
We leren al snel dat Frank niet de vader is maar de oom. Zijn zus was een ongeëvenaarde wiskundige maar kon het leven niet aan. Frank beloofde een zo gewoon mogelijk opvoeding te geven aan haar dochter Mary, omdat hij weet dat zijn zus het node gemist heeft om een gewoon meisje te zijn. Wanneer we later in de film de oma ontmoeten, weten we waar de verknipte status van zowel Frank als zijn zus en het meisje Mary vandaan komt.
Nu oma heeft ontdekt dat haar kleinkind haar wellicht kan geven wat haar dochter niet kon (de finale oplossing van een wereldwijd fameuze wiskundige probleemstelling) zet zij alles op alles om de voogdij van het meisje te krijgen. Daarvoor moet ze dan wel haar zoon in een kwaad daglicht stellen. Ze verkiest het belang van de wetenschap boven het belang van ouderschap en begint middels een rechtszaak aan het hoogbegaafde probleemkindje te trekken. Wij zien natuurlijk van een afstand wat het beste voor het meisje zou zijn, maar de vraag is of de rechters daar hetzelfde over denken: gaat persoonlijk belang boven maatschappelijk of zelfs wetenschappelijk belang?

Met: Chris Evans, McKenna Grace, Lindsay Duncan, Octavia Spencer, Jenny Slate

Geen opmerkingen: