zondag, januari 20, 2019

Mary Queen of Scots - Josie Rourke

Mary Queen of Scots op IMDb (6,5)

Prachtig. De beelden van Schotland zijn prachtig, de kostuum- en kasteelscenes zijn schitterend geschoten. Ongenaakbaar is het acteerwerk, vooral van de beste actrice van dit moment (Saoirse Ronan) maar ook Margot Robbie maakt een sterke indruk. En toch..
En toch sloeg er bij mij geen vonkje over. Met zoveel explosief geschiedkundig materiaal, met zo'n cast en met zo'n setting had er meer in moeten zitten, in my humble opinion. Het knalt niet, het wringt niet. Niet genoeg althans: het is niet slecht of zo, maar ik had hier echt meer van verwacht.

Mary Stuart komt - na een kortstondig huwelijk op het Europese vasteland - in het jaar 1561 terug aan wal in Schotland en gaat recht op haar volgende doel af: ze eist de troon van Schotland op. Als ze die eenmaal bezit, ligt het volgende doel direct op tafel: ze wil ook de troon van Engeland. Is het niet nu, dan toch in ieder geval als opvolger van de zonderlinge koningin Elizabeth (de eerste dan, he).

Het is levensgevaarlijk aan het hof: één keer verkeerd partij kiezen , één keer te losjes omgaan met loyaliteit en je kop rolt.
Ook het uiten van je geloofsovertuiging kan je einde betekenen: de battle tussen protestant en katholiek is op zijn hoogtepunt. Beide koninginnen zetten de hakken in het zand, bijten zich vast. Hoewel ze wel degelijk sympathie voor elkaar hebben, zelfs familie van elkaar zijn, kunnen ze het beiden niet maken om te buigen voor de ander. De strijd verhardt dus , met de nodige manipulaties worden huwelijkskandidaten aangedragen respectievelijk afgeserveerd. En als dat allemaal niet helpt, dan organiseer je gewoon een burgeropstand: geen middel wordt geschuwd.
Al direct bij het begin van de film weet je hoe het afloopt, dus maak je daarover geen illusies: het gaat om de reis, niet het doel.


Met : Saoirse Ronan, Margot Robbie, Guy Pearce

Geen opmerkingen: